Socialtjänsten är viktig!

Att socialtjänsten i varje kommun är viktig råder ingen tvekan om.

Jag blir upprörd när man hör folk säga. – Det är inte lönt att kontakta soc, det händer ingenting. Den person som säger så vet enligt mitt förmenande inte vad han/hon (skriver fortfarande så gillar inte hen) talar om.  

Personen kan ha rätt på så sätt att personen som anmält/meddelat inte får veta vad som händer. Men det är absolut inte detsamma som att det inte händer nåt. Det finns nåt som heter sekretess. Och det är nåt man inom socialtjänsten jobbar med och håller högt och viktigt. Och det är viktigt för vårt eget skydd i samhället. Eftersom vi arbetat som familjehem under en tid så vet jag en del om det jag skriver.

För en tid sedan fick vi på social-nämnden information från vår duktiga IFO-chef Monica Wahlström hur ärenden går till. Som ni ser av denna bild så är det rätt många lappar hon sätter upp på tavlan. Varje lapp är moment i ett och samma ärende som inkommit till socialtjänsten. Många lappar handlar om dokumentation och kontakter med olika aktörer som föräldrar, familjehem, advokater, polis etc.  

Och som ni ser av den undre bilden så blev det i slutändan rätt många lappar på tavlan. Och ändå är inte alla moment med på bilden. Ni ser en del är röda lappar och dessa kräver lite extra handpåläggning. Så jag tror ni förstår vad jag är ute efter.

Härmed har vi vederlagt att begreppet: Soc inget gör, är fullständigt felaktigt och jag kommer framöver med ännu större iver motargumentera detta felaktiga påstående!

Så fortsätt att meddela socialtjänsten om du ser nåt konstigt eller känner oro för nåt barn. Då kan du med förtroende släppa ansvaret och veta att det tas omhand efter bästa förmåga och utifrån de lagstöd som finns för verksamheten.

Etiketter: , , , , ,

12 kommentarer

  1. jan zingmark

    Jag vill garna ha kontakt med dig p ga dina asikter da jag ka tillfora viktiga fakta som du sa uppenbarligen missat.

    mvh jan zingmark

    mala mig

  2. Jonny

    Oj.. Du har nog lite problem. Lite för mycket av god trohet, lite för mycket av svart/vit, rätt/fel. Nu har du fått lite information från socialtjänsten. Men vad anser brukarna och andra myndigheter som arbetsförmedlingen, migrationsvärket mm. Vad anser sjukvården som psykiatrin, somatiken och primärvården? Jag är övertygad om att det är blandat, en del positiva erfarenheter och en del negativa. Som politiker har du ett ansvar att vara kritisk, det räcker inte med ”sunt förnuft”.

  3. Gunnar Hägglund

    Socialtjänsten är viktig..Yes..

    Inte för att dom alltid gör ett bra jobb,eftersom den påsen är blandad.
    men…… Dom kan göra ett bra jobb.
    Dom har redskapen
    Dom har makten
    och ofta har dom kunskapen.
    och vi måste som befolkning våga ha tilltro.

    Det är lätt att fastna i det som inte görs bra.
    och att grotta in sig i det ger föga ätbart.
    Möjligheterna är det som kan förändra
    och därför behöver socialtjänsten mera uppmuntan
    och bekräftelse för det som görs bra,så man bättre
    kan hantera det som inte görs,…..eller inte görs bra.

    Reflexioner i jultid…när ångest omger krubban.

    mvh Gjag.

  4. Sonja Eriksson

    Jag håller helt med dig.

    Det är många gånger man möter kommentarer som visar att kunskapen om med vad, och hur socialtjänsten arbetar är mycket, mycket liten. Det gäller både bland journalister och bland folk i allmänhet.
    Vi har en ständigt pågående uppgift att berätta om hur det är och hur viktigt det är att alla barn som far illa blir kända av socialtjänsten så att samhället kan gå in och stötta och hjälpa där det behövs.

  5. Monica Wahlström

    Så roligt att du uppmärksammar detta, Hans-Inge!

    Jag kan också passa på att meddela att i propositionen om stärkt stöd till barn och unga (2012/13:10) finns ett tillägg till Socialtjänstlagen där socialtjänsten numer FÅR informera den som har gjort en anmälan om barn som far illa ifall utredning inleds eller inte. Hittills har detta enbart varit möjligt efter samtycke. Så, nu blir det lite större möjlighet att veta något om vad som hänt efter anmälan, även om anmälaren inte automatiskt får veta vad socialtjänsten kommer fram till.

    Sekretessen är ibland ett hinder, men det är ett stort skydd för den enskilde. Utan den skulle personer vara väldigt utelämnade, så den värnar vi starkt!
    /Monica

    (ps – vad jag förstår har propositionen i sin helhet klubbats, men du har väl inside information angående detaljerna i den delen 🙂

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Sonja Eriksson (2012-12-09 13:43)
    Jo här måste vi hjälpas åt. Och så fort det händer nåt som inte funkat inom socialtjänsten i någon kommun i vårt land så dras det på stora trumman och alla dras ner i det. Det finns dem som misslyckas som det alltid är när det handlar om människor. Men på det stora hela och den mängd ärenden det handlar om så funkar det bra.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till Monica Wahlström (2012-12-09 14:58)
    Helt rätt! Kommer bli enklare framöver. Det händer ju mycket inom barn o unga området på riksplanet. Vet du vilket parti som trycker på i dessa frågor? 🙂

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till jan zingmark (2012-12-09 06:34)
    Tror nog inte jag missat nåt. Utan har rätt stor kunskap inom området. Skrev docjk inte allt på bloggraderna. Men det finns naturligtvis ärenden som borde gjorts lite eljest, åtminstone längre tillbaka i tiden. Sen finns det många människor som är besviken på socialtjänsten då man tycker sig varit felbehandlad. Men i själva verket har man lagen emot sig. Går utmärkt att du hör av dej! Min mejladress är [email protected]

  9. Hans-Inge Smetana

    Svar till Gunnar Hägglund (2012-12-09 12:50)
    Du verkar hålla med mig i det mesta. Och jag håller med dej att eftersom det är mänskliga faktorn i alla kontakter med människor så görs det också fel. Ingen människa är fullkomlig.

  10. Hans-Inge Smetana

    Svar till Jonny (2012-12-09 08:20)
    Att jag skulle ha problem för att jag känner till hur socialtjänsten funkar får stå för dej. Du säger att jag har fått lite information. Jag vill påstå att jag har rätt mycket information från flera års arbete med socialtjänsten dels med de barn vi haft i familjehemmet och som v ordf i socialnämnden under några år. Så jag vill nog påstå att jag har mer kunskap än många andra i saken.
    Självklart är det blandade tyckanden från andra myndigheter. Och även omvänt där det finns dåligt förtroende mellan myndigheter. Men anser inte det förtar de rader jag skrev. Och du behöver inte vara orolig att jag inte skulle kritiskt granska verksamheter. Då känner du inte mig. Men jag hör till dem som tycker att man ska vara ordentligt kritisk när man har fog för det men även kunna berömma när det också finns fog för det. Så håll tillgodo!

  11. Prestigen el barnet

    Du tar inte in hur dom gör sina jobb, eller tror du också att det är bara dom som är ärliga att dom inte gör fel?
    Allmänt så är kommentaren om vårt ärende att det är prestige, att förstöra barnets liv o framtid pga prestige är grymt. Du och liksom politiker i IFO varför ser dom inte ens att det inte är gjort det som ska göras? Hur kan dom inte ifrågasätta varför ett barn ska tvångsflyttas som bara är omnämnd med positiva omdömen? Hur kan det överklagas med samma yrkanden som avslogs i Förvaltningsrätten? Hur kan en ensam soc.sekreterare få både nämnden o IFO att ge bifall på så dåligt underlag?Varför svarar advokater att det är meningslöst att processa när dom vet att det soc.tjänsten bestämt sig för så blir det? Advokater som tycker det är att kasta pengarna i sjön när man ansöker om hjälp.
    Skyddad av sekretess gör att dom kan bete sig på ett sätt så man får mardrömmar, och det är grova tjänstefel o maktmissbruk som använts för att förstörs detta barn liv.
    Snart sex år har barnet bott bos farföräldrarna och delat tiden hos mormor, så halva veckan umgås hon med sin mor o mormor som detta år är en fast rutin, hela året som processen pågått om detta förfärliga boende som egentligen soc.tjänsten beslutade 2008 har o bor barnet fortfarande kvar. Det som vi ville ha stöd med var just övergången till mamma som vi själva har löst på ett positivt sätt, men inget annat förslag än flytt har soc. för ögonen. B la pga att det finns för många vuxna kring barnet, ja stackars barn som har far o morföräldrar förutom sina egna föräldrar. Och nu blir det ännu fler vuxna förklara det för ett barn som är trygg med sin familj.

  12. Hans-Inge Smetana

    Svar till Prestigen el barnet (2012-12-11 13:28)
    Om man som du berättar hamnar med socialtjänsten på andra sidan bordet är det inte roligt. För de har lagstöd för sina ageranden. Men visst sker det misstag eftersom det är männsikor vi talar om.
    Delar inte det du skriver om att Socialtjänstens tolkning alltid vinner bifall. Varit med åtskilliga gånger då Förvaltningsrätten dömt till den enskildes fördel trots att det varit allvarliga saker som hänt barnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.