Blir bekymrad!

Det pratas ofta om närproducerade livsmedel och hur vi kan minska vår miljöpåverkan.

Och då blir man minst sagt bekymrad när man åker till Ersboda för att handla. Tidigare har det funnits flera olika mjölkleverantörer på t ex Willys men i veckan när jag var och handlade på Coop Forum blev jag riktigt besviken.

Ännu fler mjölksorter från leverantörer som man inte vet vart mjölken kommer ifrån. Och nu har Coop också en egen mjölk. Den skyltade man upp med skyltar och rabatterat pris. Den lokalproducerade mjölken från Norrmejerier får en allt mer undanskymd plats.

Det är bra med konkurrens på många plan. Och Norrmejerier ska inte heller vara ett fredat företag. Men nog är det väl bedrövligt och det behövs en upplysning om att mejeriet ligger bara ett stenkast från Willys och Coop Forum. Då får man lokalproducerat och med minsta möjliga miljöpåverkan.

Kanske Norrmejerier ska sälja sin mjölk via Skånemejerierna! Vart är vi på väg? Behöver jag säga att jag handlar Norrmejeriers mjölk oavsett prisskillnad. Det borde du också göra. För då blir det så som vi konsumeter vill ha det. Vi kan påverka!

Etiketter: , , , , ,

17 kommentarer

  1. Maja Larsson

    Jag håller helt klart med dig! Norrmejerier får kosta vad det vill.

    Men jag förstår att vissa går på pris. Vissa har inte den möjligheten. Och visst är det bara så liten skillnad, men de får ju se till totalen.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Maja Larsson (2012-12-14 15:29)
    Så är det. Alla har olika priskänslighetsgrad. Men min är hög när det gäller mjölk.
    Om man ser till totalen så kan det bli så som skett med grisuppfödningen. Det är så lågt pris på köttet så det inte bär sig att föda upp grisar.Bänder lägger ner verksamheten. Då får vi brist och priserna rasar i höjden igen. Viktigt att värna om den lokala näringen.

  3. Urban E

    ”För då blir det så som vi konsumenter vill ha det.”

    Vilka vi? Du talar väl bara för dig själv för min åsikt har jag inte delegerat till dig.

    Jag köper Garant 1.5 l mjölk.

    Griskött: Jag köpte spanskt griskött för 34.95 kr/kg
    i veckan. Ordinarie pris för svenskt är i min affär 108 kr/kg. Det var ett enkelt val. Viva España! Deras bönder har det säkert ännu värre så jag gör en insats för vår EU-broder.

  4. lf

    Vad blev du besviken på? Jag har varit och handlat på CoopForum idag och köpt mjölk från Norrmejerier.När man synar din blogg så ser man att du vill skydda Willys annars är din skrivning obegriplig.Willys är väl det företag som mest propagerar för Willys varor.
    Du gör det lätt för dig.Det är ju självklart att ekonomiskt utsatta grupper vill handla billigt.
    Ni förordar konkurrens på alla områden i samhället.Marknaden tittar ju på alla möjligheter att ge ett pris som lockar kunder.
    Ni går till och med så långt att riskkapitalbolag kan sköta vård och omsorg.
    Vart är vi på väg säger Smetana!Ja tänk efter.

  5. Maria Lundmark Hällsten

    Någonstans kan man också tänka att ju fler som köper till exempel fläskfilé från Sverige, desto billigare skulle det ju bli, i slutändan. Jag köper svenskt så långt det går, men visst sneglar man på bitarna från Danmnark då dom är så mycket billigare, men jag brukar bita ihop.

    Men allt är ju valfritt, och man kan heller inte säga så mycket om dom som väljer det billigare alternativet… det finns ju där. Och jag förstår också vad du menar, det känns lite löjligt om man betänker vilka färdsätt och vilka avstånd som produkter får färdas, då det ändå finns på plats, här.

  6. Gossen Roda

    Norrmejeriers mejeri ligger på Ersboda i Umeå men var kommer mjölken ifrån? Kramfors eller Älvsbyn? väldigt lokalt eller….Kan vara OK med mjölk från Dalarna på Coop!

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till lf (2012-12-14 17:20)
    Som jag skriver är konkurrens bra. Och det du läser mellan raderna vet jag inte vart du får det ifrån. Jag skyddar inte Willys. Därmot verkar jag ställa till det för dej när jag nämner Coop Forum. Så du fårräder din politiska hemvist. Och då vill jag säga till dej att för mig har det ingen betydelse om man handla på Coop eller Ica. Men jag vet många pinsamma meningsmotståndare som inte kan handla på annat än Coop. Det tycker jag däremot är enkelspårig och dumt.
    Jag nämner mjölken och du kommer in på vården. Vården kan vi diskutera i en annan blogg så läs min blogg framöver. Men självklart kan företag driva vård lika bra som det allmäna. Ja t o m bättre om man får tro de anställda i en stor undersökning.
    Men som sagt nu diskuterar vi mjölken och jag tycker fortsatt inte om att Coop gör en egen mjölk då mejeriet finns ett stenkast bort.

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-12-14 17:59)
    Jo visst gör även jag så att jag köper danskt kött ibland. Räknar nästan det som lokalproducerat genom att vi är i Danmark så mycket och har barn m famlj där. Däremot när det kommer längre ifrån, Irland o överiga Europa etc blir jag skeptisk. Men det är bekymersamt då näringen slås ut av priset på slutprodukten. I Norge t ex är fläskköttet ca 3 ggr så dyrt så där lönar det sig att föda upp grisar. Men det är en ganska komplex fråga med subventioner etc när det gäller konkurrenslagstiftningen.

  9. Hans-Inge Smetana

    Svar till Gossen Roda (2012-12-14 18:50)
    Jo det är ju viss transport från de verkliga tillverkarna (korna) till mejeriet. Men det kommer vi ju inte oss ifrån. Det vi kan minska är transporten till slutkonsument. Då är det inte förenat med miljötänkande att skicka mjölk till Coop från Dalarna istället för hämta det några kvarter bort. För mjölken som komemr från Dalarna har också transporterats från ko till mejeri. Så där är man ju lika.

  10. lf

    ja du verkar som att Coopforun skulle vara ett politisk forum för vänsterpartister.Nä jag köper mjölk som är bra och billigare.Om du vill köpa mjölk via Skånemejerierna så är väl det bra.
    Att du skulle skriva bloggen och utvärdera mig som veta min politiska hemvist är lika dumt som din skulle skriva om en väljares politiska hemvist.

  11. Gustav

    Missförstå mig rätt men är inte detta, att fundera över var mjölken kommer ifrån, lite av ett i-landsproblem?
    Personligen tycker jag att man ska gynna de som producerar billig mat. På så vis får fler råd att köpa mat. Julbordet blir ex. väldigt dyrt om allt ska vara när/krav-producerat.

  12. Hans-Inge Smetana

    Svar till Gustav (2012-12-16 11:55)
    Jo du har rätt. Visst kan det vara ett i-landsproblem. Och visst är jag också sån som köper där det är billigast och inte alltid sånt som är kravodlat etc. Men när det gäller mjölken så känns det för mig långsökt att köpa från annat håll.

  13. Hans-Inge Smetana

    Svar till lf (2012-12-14 23:56)
    Då skrev mig på näsan i en kommentar att jag bara är intresserad att klanka ner på Coop och ville hålla fram Willys. Vilket var lika dålig kommenter. Men utifrån dessa rader fick jag mina svarsrader.
    Men vi verkar ju överens i att om var o en köper sin mjölk som han/hon själv vill ha så blir ju allt frid och fröjd. Och då väljer jag Norrmejeriers goda närproducerade mjölk.

  14. åke

    Varför handlar du på Ersboda?
    Coops mjölk i Vännäs försvann väldigt snabbt ur kylen, där finna nu bara Norrmejeriet
    Handla lokalt…………

  15. Hans-Inge Smetana

    Svar till åke (2012-12-18 19:25)
    Helt rätt! Men det händer att jag handlar på vägen hem ibland…Inget försvar..
    Men det mesta handlas här i Vännäs. För hur skulle det se ut om alla handlar i Umeå. Då har vi snart inga butiker i Vännäs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.