1 maj!

Ja så är det dags för 1 maj. Oj vad det ska lovas saker i dag i vårt land och talas ofinansierade reformer.

Ja som ni förstår så blir det ingen demonstation för mig i år. I o f sig hade jag gärna åkt till Uppsala där man demonstrerar för familjen och barnen. Det om nåt är värt att demonstrera och manifestera över. De små nära gemenskaperna som bygger samhället som det så fint heter i vår ideologi. Men jag har annat för mig denna dag så det blir inte av.

Det är en i min familj som fyller år idag. Och henne vill jag fira. Det är en person som åtnjuter min allra högsta beundran. Den jag tänker på är min egen mor. Hon fyller 75 år idag. Så det blir att hälsa på henne och visa henne uppskattning för vad hon gjort för oss barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Hon tillhör dem som enligt den politik S för inte bidragit tillsamhället lika mycket som andra. Men jag kan berätta för er att det bidrag hon gjort till samhället är svårt att överträffa om inte nästan omöjligt. Hon har nämligen under lång tid varit hemma och fostrat oss 8 barn plus att det också fanns utrymme för fosterbarn.

Tänk er att när man bakar en liter bullar så är i princip åtminstone drygt hälften gått åt direkt och inte alls behöver frysas in. För ofta kunde de 8 vara 16 om det följde med nån kompis hem.

Hon har stått vid dörren när vi kommit hem från skolan och frågat hur dagen har varit. Precis det som barn idag saknar, att bli sedd. Och innan middagen skulle lagas så hann hon också med att laga några blixtlås i jackan som hunnit gå sönder under dagen.

Sedan middagen var uppäten vidtog en del andra sysslor för att sen lägga de mindre barnen och förhoppningsvis få lite egen tid eller att det skulle bakas limpa på kvällen till nästa dags frukost.

När vi barn sen växt upp så har hon utbildat sig inom barnområdet och under en tid hann jobba både på förskola och inom annan barnverksamhet innan hennes sjukdom tog vid.

Ja ni förstår att jag ser upp till den person som orkat med detta och det är henne jag vill flagga för idag. De som går på gator o torg idag och säger att familjen inte är viktig utan samhället är viktigare borde ta ett samtal med min mor och jag är övertygad att man då kommer på andra tankar.

Och jag är lika övertygad om att vi i framtiden kommer saknas samhällshjältar som min mor. Idag finns barn o barnbarn och barnbarnsbarn spridda i Sverige, Norge, Danmark, Finland och USA. Och alla kan vittnar om samma sak. Familjen ÄR viktig för en trygg uppväxt.

Tack mamma för ditt engagemang för oss alla!

Etiketter: ,

15 kommentarer

  1. Linnea

    Vet att ni har fört den fina känslan om omtanke och kärlek vidare till era barn/barnbarn! Gratta din mor från oss! Demonstrera kärlek!

  2. Rakel Smetana

    Bra talat brorsan!!! Jag kunde inte sagt det bättre själv 🙂 Heder åt mamma idag!

  3. Conny Forsström

    Att anse att familjen är viktig behöver inte stå i motsats till att kämpa för gräsrötterna, det sistnämnda är något högersidan så klart inte vill göra!

  4. Krister Andersson

    Jag håller med om att det sätt vi ekonomiskt värderar lönearbete jämfört med annat i samhället är problematiskt. Att kritisera (s) för hur de värderar saker då ni på ett aldrig tidigare skådat sätt omfördelat pengar från ekonomiskt svaga till ekonomiskt starka, från de som har arbete till de som inte har och från kvinnor till män är förbi magstarkt.

    Ha en skön helgdag!

  5. lf

    Jag beundrar din mamma oerhört.Men att förknippa det med att S-politik inte uppmärksammade de mödrar som tog sitt ansvar inom hemmet,då har du inte förstått.
    Min mamma var också hemma och tog hand om oss barn och ett jordbruk.
    En möjlighet för henne att koppla av var att hon fick ett bidrag till husmorssemester subventionerat med skattemedel.Jag fick i 10-års åldern förmånen att följa henne till Dalarna och hälsa på släkten.Detta var i början på 40-talet.
    Vem har sagt att inte familjen är viktig?
    Jag är helt förstummad.
    Du slår in öppna dörrar.
    Jag förstår att ni KD-sare är desperata men att använda det egna hemmet som argument i politiken det är lågt.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Linnea (2013-05-01 12:09)
    Tack! Jo vi demonstrerade vår kärlek till henne med att vara hos henne och gav henne en ny trädgårdsmöbel så hon kan sitta på altan och läsa morrontidningen i sommar.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till Roland Gustafsson (2013-05-01 14:34)
    Hej Roland! Så du har hittat mitt lilla krypin på WWW. Roligt! Ska hälsa henne. Lycka till i den gärning du står i!

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till Conny Forsström (2013-05-01 12:48)
    Jo jo. Känner igen de vanliga tomma fraserna man använder mot högern. Vet egentligen inte vem man då pratar om för nu trängs ju alla partier mot mitten förutom vissa som vill stå längst ut på kanterna.

    Det är faktiskt så att många av de reformer som nuvarande regering infört just går till den grupp som behöver det mest. Och då förstås inte minst med påminnelse från oss i KD. Men att familjen är viktig är inget S verkligen manifesterar. Och medlemmarna i familjerna är väl också gräsrötter.

  9. Hans-Inge Smetana

    Svar till lf (2013-05-01 17:45)
    Det handlar verkligen inte om att vara desperat utan det handlar om en verklighet. Vi är ju verklighetens folk. Vet inte var du varit när debatten är igång. Det är just sådan som min mamma som S o V gång på gång säger att vi inte fortsatt kan ha i samhället. Man måste bidra till samhället får jag höra i varje debatt av de rödas företrädare. För jag kommer i nästan varje debatt in på hur viktig familjen är.
    Vänsterns företrädare körde ju för ett tag sedan parollen: Död åt familjen. Så om du inte anser att familjen som viktig samhällsbärare är hotad så vet jag inte var du varit i verkligheten. Det handlar inte om att slå i öppna dörrar utan det handlar om att försöka öppnade de dörrar som håller på att totalt stängas. Familjen ska ju inte ens få bestämma vem som ska ta hand om det bästa de har: Barnen. Det ska ju Löfven göra. Så nog finns det att jobba för familjen. Och eftersom du också verkar tycka som jag att familjen är viktig så är vi ju fullständigt överens och kan kämpa sida vid sida där vi står var och en.

  10. Hans-Inge Smetana

    Svar till Krister Andersson (2013-05-01 15:01)
    Riktigt din verklighetsbeskrivning i sin helhet Krister delar jag förstås inte. Men vi är ju överens om en hel del viktiga samhällsfrågor. Och jag vet att ni inom MP också värderar familjen och valfriheten. De reformer som nuvarande regering gjort för kvinnor och särskilt de med lägre inkomst och stor försörjningsbörda är riktigt bra och fler än den tidigare S regeringen genomfört.

  11. lf

    Du,jag har följt debatten hela tiden.Verklighetens folk det är de som byggt detta landet och där har nog säkert din mamma bidragit på ett fantastiskt sätt.
    Men det är den solidaritet som byggdes upp på 50-60-70-talet som formade min samhällssyn.Man skall aldrig behöva välja välfärd.Välfärden skall gälla alla.
    Där skiljer du och min samhällssyn sig i grunden.
    Det är synd för i övrigt är din blogg bra.

  12. Hans-Inge Smetana

    Svar till lf (2013-05-01 21:33)
    Kul att du gillar bloggen! Att välfärd ska gälla alla är vi fullständigt överens om. Men vad vi kanske inte är överens om är att den som behöver välvärd ska få välja. Det handlar inte om att bli utan. Utan samhället är skyldig att se till att det finns aktörer att välja på som ska utföra den tjänst jag som medborgare behöver och har rätt till.
    Men jag anser heller inte att man ska pådyvlas en typ av hjälp som stämmer för grannen och i o med det så stämmer den också för mig. Kollektiv välfärd i den bemärkelsen är kostnadsdrivande och ineffektiv.
    Alltså samhället ska INTE kunna välja bort mig som välfärdsbehövare. Man jag som har behov av välfärd ska få välja. Det kallas köksbordsdemokrati och det är jag en ivrig anhängare av.
    Vem som är verklighetens folk får vi debattera en annan gång.:-)

  13. lf

    Ja,vi väl inte samma syn på valfrihet.Jag hävdar att valfrihet gäller i första hand de som har kontakter och pengar.
    Kommunal-landstings drift av välfärd är fördyrande och ineffektiv, säger du.
    Ja,jag skulle gärna vilja veta vad du säger till alla dessa som sliter inom detta område när du framöver kommer att bedriva din och KDs politik inför valet.
    Du och Anders Sellström har nog en del att tänka på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.