Trångsynt ledarskap i Vännäs.

I onsdags på Vård och omsorgsnämnden så fattade vi ett antal beslut. Många av dem var vi överens om och andra inte. En del av besluten var framåtsyftande och andra var bakåtsyftande.

Ett av besluten som verkligen är bakåtsyftande är att nämnden beslutade om att inte upphandla assistans.  Sonja Eriksson har skrivit om det i sin blogg och för att ge rätt beskrivning av både historien och den nuvarande verkligheten finner jag mig nödgad att på detta sätt kommentera saken. För den oinvigde och för en rättrogen socialdemokrat så finns inga möjligheter att det ska finnas nån valfrihet i vår kommun. Man ska nöja sig med det som finns med att kommunen själv är både beställare och utförare. Allt annat göre sig icke besvär.

Verkar som att driftsformen är det viktigaste och kvalitetsaspekter och ekonomiska aspekter kommer i steg två. Jag säger absolut inte att vi har dålig kommunal verksamhet. Men det jag säger att den kommer bli ännu bättre om man får konkurrens. Varför finns både Ica o Konsum på en ort? Ja ofta bredvid varandra eller mitt över gatan. Jo dessa två butiker sporrar varandra och slåss om kundernas gunst och utifrån det så gör man ett bättre jobb vilket leder till bättre kvalitet och lägre priser. De studier som finns visar att det är på exakt samma sätt för de tjänster som kommunen utför.

Sonja Eriksson skriver i sin blogg att det viktigaste för mig och kamraterna från M o C är att verksamhet bedrivs i privat regi. Ja vill å det bestämdaste säga att så inte är fallet och gillar inte att man belägger mig med sånt som inte är sant. Men jag är inte så trögtänkt och enkelspårig som Socialdemokraterna är här i Vännäs så jag in absurdum måste se offentlig driven verksamhet. För mig är kvaliteten viktigare än driftsformen. Och för att inte tala om medborgarnas valfrihet.

Blir enormt störd på att när argument tryter och man inte erkänner att det handlar om trångsynt ideologi så beskyller man de som har öppnare tanke för att gå kapitalisterna ärende. Är verkligen ett lågvattenmärke, och trodde faktiskt bättre om nämndens ordförande. Hade högaktat om man skrivit och stått för att det rent är ideologi bakom. Tänk om man lärt sig av sina partikamrater i Umeå som är betydligt framsynta i dessa frågor trots samma ideologi. Den som hörde min argumentation på nämndens sammanträde kan nog intyga min utsaga. Nu valde majoriteten att fortsätta sin trångsynthet och valde dessutom att ta en kostnad av 800.000 kronor för att få behålla verksamheten i egen regi.

Det gör man för att man säger att det får såna konsekvenser. Ja vilka då frågar jag mig? Valfrihet för medborgarna och billigare driven vård. De negativa konsekvenserna är mest för den socialdemokratiska ideologin. Kanske vet man inte att 9 av 16 brukare i vår kommun redan valt annan utförare än kommunen. Alltså en bit över hälften. Nu måste man istället bespara 0,8 miljoner inom äldreomsorgen där man redan sparat år efter år. Behöver jag säga att jag reserverade mig mot såna galenskaper och kommer att lägga ut reservationen här när den är skriven. Ulf Eriksson har i sin blogg, fast han inte var med på nämnden, ändå på ett mycket bra sätt förklarat majoritetens tabbe. Återkommer i frågan.