Ekonomiskt ansvar?

I går hade vi fullmäktige och som framgår av VK:s rapportering så hade vi en tuff debatt om budgeten eller rättare sagt avsaknaden av budget.

Det är nämligen så att vi varje år beslutar om budgetramarna i fullmäktige i juni för att verksamheterna ska hinna ställa om till de nya budgetförutsättningarna innan budgetåret inträder. Vi har ett budgetutskott som arbetar under året för att lägga fram budgetramarna. Har haft förmånen att sitta med i detta budgetutskott under många år och det är årets roligaste dagar när vi sätter oss tillsammans över partigränserna och resonerar om verksamheterna och hur vi ska prioritera skatteintäkterna för året.

Även detta år har det varit ett bra samarbete o budgetutskottet tills på ett möte kommunstyrelsens ordförande Johan Söderling (S) kom in och sa att majoriteten har beslutat om att inte ta några ramar innan valet. Det var bara ett beslut som de fattat och inget som vi resonerat om i budgetberedningen. Alltså ett helt nytt scenario vilket jag med flera inte tycker är i partiet med det samarbete vi haft för att gemensamt ta ekonomiskt ansvar för Vännäs kommuns ekonomi.

Den stundtals lite hätska nivån på debatten i fullmäktige får jag nog ta visst ansvar för. Som framgår av artikeln så vill jag hävda att majoriteten vill inför valet mörka att man tänker höja skatten bara man först åter kommer till makten. Jag tycker det är dåligt och det framkom nog med all tydlighet under fullmäktige där jag inte skrädde orden. För är det något som retar den där Smetana är att man mörkar och inte är ärlig och uppriktig. Det är som jag ser det en av orsakerna att majoriteten väljer besluta om budget efter valet.

Ärlighet varar längst brukar man prata om och det gäller inte minst även inom politiken. Jag hade högaktat majoriteten om de tydligt talat om att vi kommer att höja skatten för att täcka budgetunderskottet. Nu väljer man att inte ta de orden i sin mun annat än i bakom stängda sammanträdesdörrar. Sånt kan jag inte i demokratins namn tolerera. Men en gemensam opposition bestående av KD, C, FP o M gjorde vad vi kunde och till slut lyckades vi i alla fall enas om ett sparförslag.

Men huvudfrågan står kvar att vi inte lägger en budget innan valet. Så nu hoppas vi att vi får hjälp av den utomstående utredning om vår ekonomi som SKL kommer att göra. Och förhoppningen är att den tillsammans med några andra genomlysningar ska ge oss det politiska modet att göra rätt budgetprioriteringar.

Läget är tufft och majoriteten intygade på fullmäktige att S fortsatt kommer att ta ansvar för ekonomin. Det återstår dock att se om det löftet håller för att få en budget i balans utan en skattehöjning.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.