Sorgens dag för alla föräldrar!

Igår var en sorgens dag för alla Sveriges föräldrar. Vår regering o riksdag drar åt svångremmen och avbemyndigar föräldrar att själva bestämma över sina liv. Ytterligare en pappamånad har nu sett dagens ljus.

Det är i o f sig inget oväntat beslut. Inom S har man pratar om det länge. Göran Persson på sin tid lyckades stoppa tilltaget. Men nu är du som förälder ytterligare rumphuggen i din strävan att få livspusslet gå ihop.

Du får än bestämma vilka blöjor, kläder, och leksaker ditt barn ska ha. Men vem vet hur länge. Att valfrihet ska vara så förbjudet inom rödgröna röran.

Jag är absolut inte emot att pappor är hemma med sina barn. Tvärtom, det är jätteviktigt. Men vad jag ställer mig mot är att föräldrarna själv ska bestämma vem som är hemma och sköter sina barn. Tvingade reformer imponerar inte på mig.

Här är politikers klåfingrighet ett gissel och nu har även Folkpartiet hamnat i detta gissel. Det är bedrövligt av FP att göra gemensam sak med S. Så nu vet du som förälder att om du lägger din röst vid nästa val på någon av de rödgröna eller Folkpartiet så kommer du få minskad möjlighet att själv bestämma.

Det finns i alla fall ett parti som driver att familjen är den viktigaste av de små nära gemenskaperna vi har i vårt samhälle. Och istället för att förtrycka dem så ska de uppmuntras, stället för att omyndigförklara dem ska de få ytterligare valfrihet, och istället för att tvångsförvalta föräldrar ska man själv få lösa sitt livspussel som man anser passar bäst för sin egen familj.

Är stolt att vara med i det partiet. Men varför ska det vara så svårt med valfrihet? Vi skriver ju faktiskt 2015.

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

  1. M A Erlandsson

    Skulle ønska att de som er emod den 3:dje pappamånaden skulle åka ut og snacka med killar som arbetar inom mansdominerade yrken tex rørmokare,grovarb inom byggn mm. Dær bliver pappor mobbade om de vågar ta ut førældraledighet. Och det pågår sedan under år pga øknamn de ger dem. Så længre har det inte kommit ute bland en del mæn, Hans-Inge. Så varfør inte børja dær och førsøk påverka.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja i många verkstäder etc har man tyvärr inte kommit längre och det är djupt baklagligt. Men det jobbas mycket med dessa frågor i näringslivet och många företag betalar t o m mellanskillnad till pappor som tar ut föräldraledigt. Det tycker jag är strongt. Så det finns att göra på detta område. Men för att man är emot tvång så betyder det inte att jag är emot att pappor är hemma utan tvärtom det är jätteviktigt för både pappans och barnets utveckling. Utan jag sätter mig mot att politiker ska styra hur familjen ska ha det. Bestämmer dom vad vi ska ha på oss nästa gång, eller vad vi ska äta?.

  2. Krister Andersson

    Du använder en banal retorik som i och för sig ligger i tiden men som knappast för ett demokratiskt samhälle framåt. En stat är i sig själv ett system som ”minskar” valfriheten. Att ta bort staten vore det bästa sättet att öka ”valfriheten”. År det detta du vill? Jag är förälder och ser positivt på en mer individualiserad föräldraförsäkring som ytterligare ökar förutsättningarna för ett jämställt samhälle. Kanske kommer mina döttrars barn och min sons barn i framtiden ha samma förutsättningar. Mina egna barn kommer inte att ha det, och hur sorgligt jag än tycker att detta är så är jag glad att det tas beslut för jämställdhet.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Det är ingen banal retorik utan retoriken är hållbar över alla tider. Ja jag tycker att statens makt ska minskas. Istället för att se staten som överordnande så ser jag som stolt kristdemokrat staten som stödjande. Tror du vet vad jag menar. Att stödja inviden och inte köra över individen. Det är några få föräldrar som likt dej vill offra all valfrihet på jämställdhetens och andra altare men dom är lyckligtvis inte alla. Undersökningar visar att föräldrar vill pecis tvärt om. Själv lösa sitt livspussel.
      Som jag skriver är jämställdheten viktig men varför i all världen måste man år 2015 lagstifta för det? Är ett underbetyg åt det samhälle du vill ha som överordnande. Man ska inte behöva lagstifta för att sedan slå sig för bröstet å säga att Sverige är bäst. Inte så konstigt när man tvingar folket. Och det är väl inte så bäste Krister att bara för att man överlåter detta till föräldrar så försvinner jämställdheten. Skulle det vara så illa skulle inte heller jag vurma för familjens valfrihet och självbestämmande. En tvingade retorik o lagstiftning för att bli politisk korrekt imponerar inte på mig.

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Jo jag menar att det är PK att visa att fler pappor tar ut föräldraledigt (vilket jag också förespråkar) men det är ju inte så kontigt då man tvingas till det av systemet. Något system ska inte tvinga fäderna göra kanske sin bästa tid med sina barn utan det ska man vilja själv och planera för inom familjen. Så jag tänker att det finns andra stimuleringsmetoder som är bättre än att staten kör över sina medborgare och ser till att man gör som man vill så man sedan kan visa upp goda siffror.

          • Krister Andersson

            All forskning på området visar att en individualiserad del av föräldraförsäkringen gett större jämställdhet vad gäller löner, hemarbete, familjeansvar, ekonomi m.m. Att antalet föräldradagar fördelas jämnare är ett medel såväl som ett mål. Att stå för Allas Lika Värde benämns raljerande ”politiskt korrekt” av de som inte finner några vettiga egna argument. Det borde väl ändå du försöka åtminstone.

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Men så lågt Krister! Du säger för att man förspråkar valfrihet så är man mot jämställdhet eller allas lika värde. Sluta med sånt trams Krister och belägg mig med sånt när dina argument tryter. Du måste se dej om i vårt land. Hur vill föräldrarna ha det? Jag lägger örat mot rälsen o lyssnar att majoriteten av föräldrar vill själv bestämma hur man ska ha det. Inte vill man att politiker ska bestämma hur dom ska göra utan man vill själv bestämma. Politiker ska se till att ha ett smörgåsbord till invånarna och sedan väljer invånarna hur man vill ha det. Så är mitt drömsamhälle men förstår att det inte är ditt. Du vill att man ska bestämma över din vardag och jag anser att det ska du få göra själv. Man är bemyndigad att bli förälder men får inte bestämma vem som ska sköta ens barn. Är det så konstigt o svårt att förstå? Sen ska vi ha ett jämställt samhälle men du har rätt jag verkar inte för allas lika värde. Utan jag verkar för allas unika värde. Det är ett snäpp till. Så snälla sluta kalla mig nåt som jag inte står för om vi fortsatt ska ha en bra debatt. Att man ska ha ett jämställt samhälle med lika lön för män o kvinnor etc ska man inte behöva tvinga folk till. Det om nåt är ett underbetyg.

  3. Gunnel Granath

    Hans-Inge, är du verkligen seriös när du ”påstår” att snart får föräldrarna inte själv bestämma vilka blöjor de ska köpa etc. Största problemet är ojämlikheten i löner. Ofta är det ekonomin som styr vem som är hemma. Jag vet inte vad som är bäst men jag uppskattar trovärdiga politiker.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      LLäs hur jag skriver Gunnel. Man kan spetsa till frågan på olika sätt. Men ingen kan säga att det blir mera bestämmanderätt för föräldrarna. Inte får man mer jämställda löner, inte får man nöjda föräldrar, inte får nöjda barn. Nej man upprätthåller bara en PK – linje som man sen kan stoltsera över. Sen får du kalla mig seriös eller oseriös det får stå för dej.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.