Coronakannibalismen

Knappast någon har undgått medias rapportering runt coronaviruset. Men det finns helt klart olika sätt att rapportera. När journalister rör sig i sjukhuskorridorerna och fotar patienter som sedan blir ett uppslag i tidningen eller till rörligt material i tv så har det gått för långt.

Det råder sedan flera år tillbaka ett fotoförbud i regionens lokaler, sjukhusen inkluderade. Visst kan man efter godkännande fota, kanske en vårdanställd som gett medgivande, som står i full mundering inför ett arbetspass. Det ger oss läsare och tittare insikt om den starka insats som görs just nu i sjukhussalarna.

Men att fotografera helt vanliga, civila, sårbara människor som söker vård är knappast okej. Den som är sjuk tillåts inte få besök av sina anhöriga, men riskerar istället att våldgästas av ett helt medieteam. Har de fått tillåtelse eller överträder man det fotoförbud som finns? 

Var finns den journalistiska etiken när man stryker runt i salar där personer kanske kämpar med andan? Var finns hänsynen till integriteten? Och värdigheten? Även om det inte går att identifiera vilka dessa personer är – att vidarebefodra andra människors lidande i form av ljud och bild är rent ut sagt osmakligt.

Minns att det blev lite av en storm från media när förbudet kom på plats. Men kanske är det dags för en uppstramning av fotoförbudet.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.