En månad har gått

Nu har det gått en månad, lite mer till och med, sedan Sveriges kommuner och regioner krävde en ersättningsgaranti för kostnader kopplade till covid-19. Finansministern har flera gånger lovat att kommuner och regioner ska ersättas, men det finns inga garantier utan gäller bara ”i mån av medel”. Inga oklarheter kan få råda i detta läge.  

Sveriges kommuner och regioner (SKR) bedömer att det är tveksamt att regeringens ytterligare miljarder räcker ens för att täcka de uteblivna skatteintäkterna, när arbetslösheten ökar. De pengar som kommer är välbehövda men mer behövs för att hålla igång välfärden i kommuner och regioner. Konjunkturen faller snabbt och skatteunderlaget för 2020 är historiskt låg. SKR bedömer att det kan dröja fram till 2023 innan samhällsekonomin är i balans igen.

Regeringen har lovat att kommuner och regioner ska ersättas för alla kostnader kopplade till corona inom vård och omsorg, men det finns många detaljregler att ta sig igenom innan det är möjligt. Tanken från SKR är att regeringen ska garantera ersättning, vilket de också flera gånger lovat, istället för som nuvarande skrivning lyder att det sker ”i mån av medel”. Finansminister Magdalena Andersson har även menat att om det behövs mer medel till kommuner och regioner så fyller man bara på – men varifrån kommer dessa medel som verkar outtömliga? Kommer de från en ökad statsskuld eller ska pengarna tas från nånting annat. Och när det senare ska bestämmas hur mycket pengar enskilda kommuner och regioner ska få – hur säkerställer man vilka som korrekt har redovisat sina utgifter kopplade till krisen? Idag finns det för många frågetecken.

SKR vill även att ersättningen betalas ut med så lite administrativt merarbete som möjligt, då det annars skapar stora eftersläpningar. Inga oklarheter kan få råda i detta läge. Kommunerna och regionerna måste känna trygghet i att det de lägger på att hantera denna svåra situation inte ska orsaka svåra ekonomiska följder in i framtiden. I värsta fall står vi annars inför kommande storvarsel inom kommuner och regioner, där behoven i många verksamheter nu i själva verket är större än någonsin.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.