Nej till ännu fler skatter

I en tid där många restauranger kämpar, och det enda alternativet många gånger är att erbjuda take-away, vill regeringen nu göra deras situation än svårare. Mat och dryck för avhämtning ska enligt förslag bli dyrare, och en extra skatt med upp till fem kronor per mugg och sju kronor per livsmedelsbehållare föreslås införas från första november nästa år.

Enligt en utredning kan de flesta restauranger och caféer ställa om till att diska muggar och tallrikar istället för att använda engångsartiklar. Det blir dock svårt för små caféer, kiosker eller food trucks, som ofta hade små marginaler redan innan corona kom. Baserat på mängden plast i förpackningarna som används kan skatten komma att variera i belopp.

Att arbete görs för att uppmuntra till mer hållbara produkter och livsstilar är positivt. Men enligt World Economic Forum kommer uppemot 95 procent av all plast som hamnar i haven via floder i Asien och Afrika. Det är därför svårt att se någon väldig vinning annat än att S får mer i statskassan – nära fyra miljarder – och att MP vinner en symbolisk poäng. Redan nästa år införs ju ett EU-förbud mot många engångsartiklar av plast.

Även om en och annan lär gå över till matlåda hemifrån när det blir dyrare att handla, lär effekten troligen bli minimal i antalet minskade förpackningar för hämtmat. Nedskräpningen likaså ­– vi lever i ett land där de flesta tar det för självklart att slänga sitt skräp. Varför inte införa ett pantsystem istället?

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.