RUS av framgång

Har tidigare skrivit i bloggen, och en hel debattartikel med KD-kollegor från runtom i länet, gällande den nya regionala utvecklingsstrategin (RUS) som ska beslutas om i höst. RUS är ett dokument som ska prägla allt utvecklingsarbete i Västerbotten resten av årtiondet så det är minst sagt ett viktigt dokument och därför har vi tagit det på stort allvar.

Vi kristdemokrater hade mycket att säga om det första utkastet och flera punkter. Men i veckan kom ett nytt utkast med en rad förbättringar. Bland annat nämner man nu det stora antal aktörer som tillsammans säkerställer Västerbottens kommande utveckling, där man inkluderar civilsamhällets insatser samt att man ska stödja dessa aktörer. Ett viktigt tillägg som vi kämpat för.

Dessutom lyfts nu även den regionala livsmedelsstrategin som en särskild prioritering för hållbar näringslivsutveckling, den viktiga roll livsmedelsproducenterna har för kompetensförsörjningen i länet, samt målet att Västerbotten 2030 ska ha en tryggad livsmedelsförsörjning. Även denna punkt har KD kämpat för att få igenom.

Man har tagit bort skrivelsen om obemannade servicenoder och lyfter nu vikten av fysiskt närvarande service även i framtiden – viktigt inte minst för att kunna undvika ett digitalt utanförskap. Och så nämns vägarnas, järnvägarnas och flygplatsernas betydelse för att kunna nå alla de övriga utvecklingsmålen. Ännu mer av vår landsbygdspolitik som vi saknade i första utkastet.

Från vår sida går arbetet vidare och även om vi fått igenom flera viktiga punkter har vi nu även lyft att dokumentet bör jobba för en jämställdhetspolitik som inte är enbart ”vänster”, samt att äldrefrågorna bör nämnas särskilt där man särskilt lyfter äldres hälsa och behov av ett rikt liv, på samma sätt som man nämner behoven för unga på dessa områden.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.