Fel att stänga BB!

Kristdemokraterna la i våras ett initiativärende i hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN), att Region Västerbotten måste se över kommande års personalsituation. Vi föreslog även personalfrämjande åtgärder, bland annat en trohetsbonus åt de som tjänstgjort under många år. Men våra förslag röstades ner.

Det rödgröna styret ansåg att man gjort tillräckligt och såg inget behov av en genomlysning. Trots detta är bemanningen en stor årlig utmaning på länets förlossningar.

Personalsituationen på länets förlossningar har försämrats under lång tid och dessvärre utvecklats till en kris. Utifrån den problematik vi ser med den stora bristen på barnmorskor i länet, krävs krafttag för att vända utvecklingen. Både sett till patientsäkerhet och till personalens arbetsmiljö måste Region Västerbotten nu säkerställa att vi i framtiden har personal i rätt antal.

De extra långa resvägarna till närmsta BB, skapar en oro och stress hos många kvinnor, särskilt bland förstföderskor. Det bidrar inte heller till att Västerbotten lever upp till överenskommelsen mellan staten och SKR om kvinnors hälsa. Utbildningen till barnmorska tar 1,5 år och regionen behöver nu säkerställa vilka personalbehov som finns och se till att utbilda därefter. Likt för läkare, som av gammal hävd haft lön under deras AT-tjänstgöring där utbildningen setts som en del av tjänstgöringen, vill vi se liknande uppmuntran från Region Västerbotten i sin arbetsgivarroll gentemot barnmorskorna.

Västerbottens mammor förtjänar bättre!

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.