Rödgröna feminister ignorerar förlossningsvården

Kristdemokraterna värnar BB i Lycksele. Barnmorskeförbundet är tydliga – personalförsörjningen måste lösas långsiktigt. Enligt dem saknas fem barnmorskor i Lycksele, och därtill omkring tjugo i Umeå, enbart för att få bemanningen att gå ihop.
 
Så sent som i våras avslog de rödgröna vårt kristdemokratiska initiativärende att utreda personalsituationen: utbildas det tillräckligt med barnmorskor? Varför slutar så många sin anställning? Hur ska Region Västerbotten stärka sig som arbetsgivare och uppvärdera yrket? Både av hänsyn till patientsäkerhet och personalens arbetsmiljö. Vi visste att läget var allvarligt. Men inte trodde vi att det formligen skulle rasa samman bara två månader efter att de rödgröna hävdat att man gjort tillräckligt.
 
Semesterperioderna har ofta varit svårlösta, men det allvarliga läget börjar nu sprida sig till en större del av året. Hur kan de rödgröna vara nöjda? Att stänga ner förlossningen i Lycksele under sommaren leder till oro och stress, särskilt bland förstföderskor.
 
I Kristdemokraternas budget riktar vi fem miljoner på studielön för sköterskor som utbildar sig till barnmorskor. Vi vill även införa en trohetsbonus för de som tjänstgjort på sin arbetsplats under många år, samt kräver en genomlysning av vilka rekryteringsbehov som finns de närmaste åren. Till detta krävs ett bättre mentorskap både för de som studerar till barnmorskor och de som just examinerats.
 
Många barnmorskor har slutat senaste året. Risken är att fler följer efter om man inte upplever en kommande ljusning. De rödgröna kallar sig gärna feminister men ignorerar förlossningsvården, år efter år. Personalkrisen på länets BB-mottagningar kan inte få fortsätta – Västerbottens kvinnor förtjänar bättre.
 
Hans-Inge Smetana (KD), gruppledare Region Västerbotten
Betty-Ann Nilsson (KD), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden
Max Fredriksson (KD), ersättare hälso- och sjukvårdsnämnden
Etiketter: , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.