Ökade kostnader för hyrpersonal.

Regionernas kostnad för hyrpersonal ökar ständigt. För några år sedan jobbade man tillsammans med SKR och fick ner behovet och målet var att regionerna skulle ligga runt 2 % utav den egna personalkostnaden. Många regioner klarade det målet men Region Västerbotten är långt därifrån. Vi ligger på ca det dubba.

Kostnaden för inhyrda sjuksköterskor och läkare ökade med 1,6 miljarder förra året mot 2021 i hela landet. För bemanningsanställda sjuksköterskor ökade kostnaderna från 2,4 miljarder till 3,4 miljarder och för inhyrda läkare från 3,7 till 4,3 miljarder.

I regionerna Blekinge, Gotland Jämtland/Härjedalen, Norrbotten och några till var kostnaderna dubbelt så höga som året innan. Så var det dock inte för Västerbotten för vi har legat på hög nivå hela tiden.

Det är bekymmersamt när slantarna går iväg till hyrpersonal istället för att man kan få till lönenivåerna och arbetsvillkoren i bredd över alla anställda. Samtidigt som vi inte klarar oss utan hyrpersonal för att upprätthålla vården.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.