Regionstyrelsens budgetkickoff.

Idag är det regionstyrelsens budgetkickoff med bra information från alla verksamheter, ekonomi och personalförsörjningen. Att vi står inför utmaningar är ingen nyhet. Rent ekonomiskt måste vi komma ner i ram och minska det strukturerade underskottet som idag är ca 600 000 000 kr.

Vi har idag ett enormt investeringsbehov och ska vi ha råd att göra de nödvändigaste investeringarna så måste vi hålla budget. Den innevarande budgeten är dessutom underfinansierad med dryga 600 000 000 kr

Vi ser dock en liten ljusning inför 2025 eftersom pensionskostnaderna inte kommer öka i lika stor utsträckning.

Personalförsörjningen är verkligen också en utmaning. Idag jobbar ca 25% inom välfärdssektorn. Enligt SKR så ser man behov av att omfördela det om några år till att 55% av den arbetsföra befolkningen behöver jobba inom välfärdssektorn. Det intressanta är att det numera är i norra Sverige som jobben finns. Så vi behöver ca 100 000 personer ytterligare arbetskraft i norr. Inget litet behov och ligger samhällsutmaningar även i den siffran med nya bostäder och annan infrastruktur.

Vi behöver stärka universitetssjukhuset NUS och vi får mer högspecialiserad vård. Vi kommer framöver tvingas till utbudsbegränsningar säger vår sjukvårdsdirektör.

Vi står inför stora utmaningar för dig som Västerbottning fortsatt ska få god vård och tillsammans med kommunerna en god regional utveckling. Från KD deltar Betty-Ann Nilsson och jag som gruppledare och vi kommer göra vad vi kan för att minimera att kostnaderna överförs till kommande generationer.

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.