Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Dags att svara på min fråga, C?

Tillbaka från en regnig valstugeninvigning i Nordmaling så tänkte jag hålla mitt löfte till centerpartisten Kling och svara på några frågor som han ställde till mig på bloggen i morse. Bakgrunden till frågorna är ett inlägg som jag skrev igår om Maud Olofssons förslag på ekonomiska frizoner i svenska förorter.

Här är då Klings frågor, och mina svar..

"1. Anser du att inte att det är ett problem att hälften av innvånarna i dessa områden saknar ett jobb att gå till på morgonen?"

– Men självklart är det ett problem. Det är också ett problem att vi har flera av  landets landets högsta arbetslöshetssiffror i Norrland, men när man bara tänker punktmarkera mot arbetslöshetsproblemet istället för att ta helhetsgrepp på arbetsmarknadspolitiken så väljer man att vända ryggen mot en del av landet. Det tycker jag inte om. All arbetslöshet är en skam, och den har ökat lavinartat under er tid i regeringsmakten. Därför tror jag inte att ni sitter på lösningarna – isåfall borde ni rimligtvis ha lagt fram dem tidigare. Eller kör ni valfläsk?

"2. Vad är problemet med att testa Nystartszoner?"

-Se ovan

"3. Hur ser din och socialdemokratins lösning ut?"

-Vi har en övergripande planering på hur vi skapar arbetstillfällen i hela landet. Jag tycker det är beklagligt om du. Kling, som politiker inte brytt sig om att ta del av vår jobbpolitik tidigare. Men det säger väl också en del om hur ni prioriterar. Vill du veta mer kan du läsa mer här..

"4. Om man säger nej till sånnahära satsningar i vissa områden, hur ska du då kunna motivera att staten ska gå in med pengar i speciella satsningar på exempelvis landsbygd?"

– Men det är väl snarare en fråga för dig att besvara. Hur tror ni att man ska kunna göra särlösningar för alla orter med problem? Varför kan ni inte ta ansvar för hela arbetsmarknadspolitiken istället?

Så…då har jag svarat på dina frågor, Kling. Nu kan väl du svara på min? Kan du garantera att Centerpartiets förslag om ekonomiska frizoner inte på något sätt kommer att inkräkta på de anställdas löner och anställningsvillkor??

Med erfarenheten från er kampanj "Fuck facket forever", så har jag ingen som helst anledning att känna mig trygg när Centerpartiet ger sig på arbetsmarknadspolitiken.

Här kan man läsa mer om ekonomiska frizoner: Dyra och ineffektiva, Ekonomiska frizoner historik  Mer om internationell facklig kamp

9 kommentarer

 1. dave

  Har arbestlösheten ökat lavinartat när den ändå är lika hög som under den tid ni hade makten? Ni toppade arbetslösheten på 8.2% juni -05, juni i år hade vi 8.1%. Sen april har arbetslösheten sjunkit med en hel procentenhet.

  Ni misslyckades helt och hållet att infria ert vallöfte om halverad ungdomsarbetslöshet sist ni hade makten! Ungdomsarbetslösheten ökade konstant under er tid vid makten trots högkonjunktur.

 2. Sven-Erik

  dave:
  Det är vanligt för centerpartister och andra borgare att försöka bortse från att det är alliansen som har misslyckats denna gång. Försök att förstå det och lär er av misslyckandet i stället för att käftas

 3. Helén Pettersson

  Svar till dave (2010-08-21 19:04)
  Allt beror ju på vilka siffror du väljer att använda. Om du räknar in de som gick ut gymnasiet i år, dvs, om du räknar de som de facto är arbetslösa idag, så är det 9.5%.
  Men de ungdomarna är ju bara en ”synvilla” enligt statsministern, och därmed väl även för centern.

 4. A Jonsson

  Bra fråga Helen och man kan väl gissa varför svaret dröjer. Naturligtvis är det så att centern inte kan garantera anställdas löner och anställningsvillkor förblir orörda. Dom har ju inte direkt visat sig trogna sina politiska ideal, utan är villiga att kompromissa i alla frågor bara för att få sitta kvar i regeringen=)

 5. dave

  Och hur var siffrorna -05 i högkonjunkturen?

  Har du frågat alla som gått ut gymnasiet om de anser sig vara arbetslösa, eller har sommarlov innan t ex. högskola börjar? Innan t ex lumpen börjar? Det statsministern menar med synvilla lär ju vara just detta. Alla är inte arbetssökande, ska man räkna med dem i statistiken då?

  I så fall skulle vi kunna räkna med alla dessa personer som sossarna har förtidspensionerat som en del av sin arbetsmarknadspolitik!

 6. Per Hansson

  Kan inte låta bli att reflektera över den syn på arbetslösheten som du som sosse basunerar ut ”All arbetslöshet är en skam, och den har ökat lavinartat under er tid i regeringsmakten”.

  Jag tycker detta visar på en ganska cynisk inställning till de medborgare och skattebetalare som för tillfället befinner sig mellan två jobb.

  Sedan kan jag som lokal C- kandidat och SACO-ombud vid SLU-Umeå försäkra dig att CUF:s utspel om facket inte har något stöd hos mig eller de andra C-kandidaterna i Umeå. Jag ser utspelet som ungdomligt oförstånd.

 7. Helén Pettersson

  Svar till Per Hansson (2010-08-22 00:02)
  Jag har själv varit långtidsarbetslös och skulle aldrig uttrycka mig på ett sätt som på något vis skuldbelägger eller kränker den arbetslöse. Något som borgerliga företrädare gör rätt ofta.
  Intressanta inlägg från både Per och Dave här. Med tanke på utanförskapsbegreppet, som ni införde under valrörelsen 2006 med ny innebörd. I era siffror på utanförskap räknas alla som inte är på arbete den dagen. Dvs magsjuka riksdagsledamöter, föräldralediga, folk som gör lumpen eller har semester. Eller sin lediga dag. Kom inte och säg att jag använder märkliga siffror eller begrepp.

 8. Helén Pettersson

  Svar till dave (2010-08-21 22:18)
  Jag har själv varit långtidsarbetslös och skulle aldrig uttrycka mig på ett sätt som på något vis skuldbelägger eller kränker den arbetslöse. Något som borgerliga företrädare gör rätt ofta.
  Intressanta inlägg från både Per och Dave här. Med tanke på utanförskapsbegreppet, som ni införde under valrörelsen 2006 med ny innebörd. I era siffror på utanförskap räknas alla som inte är på arbete den dagen. Dvs magsjuka riksdagsledamöter, föräldralediga, folk som gör lumpen eller har semester. Eller sin lediga dag. Kom inte och säg att jag använder märkliga siffror eller begrepp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.