Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Varsågod, Reinfeldt!

I gårdagens utfrågning av Fredrik Reinfeldt i SVT så kom frågan om sjukskrivningarna upp. När det diskuterades om hur rimligt det är att alla sjukas arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden, så svarade Reinfeldt på ett sätt som vi nog var flera som reagerade på. "Om det finns ett papper som säger att de sjuka ska prövas mot hela arbetsmarknaden så vill jag se det."

Alliansfritt har varit snälla nog att ta fram dokumentet,  från Försäkringskassan. Du finner mer info på den här länken.

I dokumentet står "Vid prövning av rätt till sjuk- eller aktivitetsersättning ska arbetsförmågan prövas i förhållande till förvärvsarbete på hela arbetsmarknaden. Det tidigare kravet på att arbetet ska vara normalt förekommande på arbetsmarknaden har alltså tagits bort. Någon bedömning av arbetsförmågan i förhållande till annat lämpligt arbete som är tillgångligt för den försäkrade ska inte heller göras."

Vi som har debatterat frågan och följt debatterna i riksdagen (och media för den delen) på nära håll tycker det är minst sagt oroväckande att statsministern inte hade koll på detta.

10 kommentarer

  1. Arbetare

    Reinfeldt verkar vara distanserad från sin egen politik.
    Några problem vill ha inte kännas vid.
    Eller rättare sagt ta ansvar för.
    Tyvärr är alltför många drabbade idag rättslösa, då de ansvariga tvår sina händer helt.

  2. Tina Eriksson

    Jag reagerar starkt på att ni tycker att allt är så hemskt då man vill hjälpa sjuka tillbaks till arbeten.

    Det är ett jäkla snyftande för att någon faktiskt reagerar och vill att alla ska se över möjligheten till ett eventuellt arbete. Nu kryllar det ju inte av jobb på vissa orter så det lär till att vissa får flytta eller möjligtvis pendla.

    Men visst är det inte kul att börja arbeta med ett skitjobb som inte ger så mycket mer i plånboken än bidragen. Jag kan förstå att det är mer bekvämt att vara hemma. Skärpning

  3. Conny Forsström

    Tina Eriksson: Man blir inte frisk för att man blir utförsäkrad eller för att man tvingas konkurrera med friska om de få jobb som finns (och som en sjuk har väldigt liten chans att få, eller för den delen klara av om den får jobbet). Nej, alliansen borde erkänna att reformen är misslyckad och måste göras om i grunden!

  4. christer johansson

    Bra skrivet Helen!! Det är klart att en rödgrön röst är det enda som gäller, och min känsla är att vi tar hem det den 19.

  5. Helén Pettersson

    Svar till Tina Eriksson (2010-09-05 09:38)
    Jag tycker du har en ganska otäck människosyn, Tina. Klart att människor helst vill arbeta. Problemet är att vi vet det, men de som aldrig levt på marginalen har oftast grymma fördomar mot dem som har det. Jag har själv varit långtidsarbetslös och vet vad det innebär. Jag har också haft ett lågavlönat slitigt städjobb i många år, och vet vad det innebär också. Självklart vill man jobba. Men om du är sjuk och inte kan så ska du banne mig inte tvingas till det, inte om jag får säga till om något. Och det är inga påhitt att folk tvingas, om du vill finns många exempel att visa på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.