Helén Pettersson, riksdagsledamot (S)

Västerbottning, sosse, riksdagsledamot

Litet meddelande från mig.

I den här hysteriska perioden av förståsigpåare som tvingar sina åsikter på mig i varenda tidning, varenda nyhetssändning, och i fler bloggar än jag kan eller hinner läsa, så vill jag bara sända ut ett litet meddelande från mig.
 
Vi är ett stort parti. Faktiskt Sveriges största, på valdagen. Det finns en anledning till det. Det är bland annat för att vi har en ideologi och en politik som flest röstberättigade i det här landet valde att lägga sin röst på.
 
Glöm inte det, ber jag alla snabbuttalande proffstyckare.
 
Många hasplar ur sig att "det är inte ideologin det är fel på, det är politiken".
Vill då påminna om att all vår politik grundar sig i ideologiska debatter på partikongresser genom tiderna. Vi kan inte skilja sakpolitik från ideologi.
 
Så, alla ni som väntar på ett nytt partiprogram från vårt parti, en ny färdväg som ska kasta alla gamla idéer omkull, glöm det. Grunden i vårt parti, människosynen, kommer att stå kvar. Vår politik syftar till jämlikhet och rättvisa. Alla i ett samhälle tjänar på jämlikhetspolitik, och det kommer alltid att vara grunden till den politik som förs. En politik för 2010-talet kan inte betyda att de gamla grundpelarna om rättvisa, solidaritet, arbete och jämlikhet försvinner. Det är bara att se sig om i samhället.
 

8 kommentarer

 1. Lennart

  Det finns knappast någon ideologi som är finare än den som bygger på solidaritet och jämlikhet… på Erlanders och Palmes tid stod många på barrikaderna för att skapa ett bättre land. Men nu verkar flertalet ha fått det så bra, att lusten att stå stå på barrikaderna avtagit. Det är bara de som fortfarande drabbas av ojämlikhet och egoism, som fortfarande är beredda att kämpa på barrikaderna. Kanhända är det därför som sossarna väljarstöd också försvagats…

 2. Urban Bengtson, idékonsult

  Ang. jämlikhetspolitik se VK idag om föräldraledig 3-barnsmammas problem med Umeås 15-tim-regel för syskon till nytt barn i familjen.

  Här råder inte jämlikhet när syskon mot föräldrars vilja mister dagistid, medan för bonusfamiljer och arbetssökande får äldresyskon valfrihet i tid och jämlikhet.

  Bakgr. är S-regeringens, 2000, prop. som i skollag anser familjens behov ska avgöra med rätt till MINST 15 tim/v. Men kommuner i Sverige, inkl. Umeå, har lägstagränsen och bestämmer självt.

  Imorgon avgör F-o-G-nämnden mitt medb.förslag om valfria dagistider och jämställdhet. Var står du och S här?

 3. Urban Bengtson, idékonsult

  Det är DIN åsikt som politiker, inte minst riksdagspoliitker då 15-timmarsregeln kommer ur en S-proposition som blev Skollag, som jag vill veta om. Dina riksdagspolitikerkollegor från år 2000 ansåg MINST 15 tim/veckan, familjens behov ska gälla och beslutas i samråd med föräldrarna.

  Din partikollega i Umeå, Margareta Rönngren, har uttalat sig i media emot valfrihet här och angett ekonomiska skäl. Jag har kontaktat henne och övriga ledamöter i nämnden via e-brev. Men de svarar inte.

  Så därför vill jag nu veta din åsikt och gärna om du på riksplan kan driva äldresyskons rätt till sin dagistid.

 4. Helén Pettersson

  Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2010-11-17 09:19)
  Jag vet inte vilket parti du eventuellt är medlem i, men med tanke på att jag aldrig mött dig på ett partimöte förmodar jag att du inte är aktiv socialdemokrat. Jag föreslår att du påverkar via din partiroganisation för att de representanter ni har i riksdagen driver de förändringar du söker. Jag har full tilltro till mina kollegor i Umeå och de bedömningar de där gör.

 5. Urban Bengtson, idékonsult

  Jag är inte partipolitiskt aktiv eller anknuten åt något håll.
  Jag tar barnens parti när någon undrar om partier.
  Jag vänder mig till alla politiska partier om jag ser att de har
  en ideologi, men inte tillämpar den som i denna fråga för socialdemokratin i Umeå där man accepterar jämställdhetsförsämringar och inte behandlar alla barn lika i förskolan.

  15-timmarsregeln på dagis är en riksdagsfråga mer än lokalt i Umeå. Nog kan du ha en uppfattning här, dvs om kommuner ska följa lagen och förarbetena/propositionen som riksdagen antagit. Och om de inte gör det, räknar jag med att du agerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.