Konkurrens på olika villkor

På måndag lämnar min konkurrent och kollega Daniel Nordström, chefredaktör på Folkbladet, över utgivarskapet till Erik Isberg.

Nordström lämnar Umeå för Arbetarbladet i Gävle. 
Två erfarna tidningsmakare i nya roller. Jag vill passa på att lyckönska dem båda.
Vilken konkurrens möter Nordström, Isberg och vi andra i mediebranschen?
Överraskande är att public service vill utmana landets självständiga 
mediehus.
Licens-
finansierade Sveriges 
Radio och Sveriges Television lägger mer och mer av sina resurser till att konkurrera med exempelvis VK, Dagens Nyheter och Aftonbladet. 
Resurser de borde använda till att ge oss bra radio och tv går till att bygga upp hemsidor och andra digitala lösningar med skriven nyhetsjournalistik.
 
SR:s vd, Cilla Benkö, vill att dess budget ökar med minst två procent, enligt tidningen Journalisten. Någon oro över konjunkturen märks inte. 
I en tid när samhället 
i övrigt kippar efter andan och ekonomin är orolig är Benkös önskemål närmast en utopi i vilket annat företag som helst, inte minst för medieföretagen.
Jag är en vän av public service. Den levererar ofta journalistik av god kvalitet. Det finns dock ett behov av att spelreglerna för public service ses över. 
Ska public service få direktkonkurrera med 
lokala mediehus?
Jag tycker inte det. 
 
De lokala mediehusen är en ryggrad i svensk journalistik och en viktig garant för det demokratiska samhället. 
De pengar vi tjänar läggs på att ge våra läsare bättre lokal journalistik och vassare produkter. 
Om public service tillåts lägga resurser på att exempelvis bygga lokala nyhetssajter med skrivet innehåll riskerar public service få en dominans som urholkar den lokala journalistiken. 
Här vilar ett stort ansvar på politikerna, som sätter villkoren för public service, samt ledningarna i SR och SVT. 
Vi som följer de lokala sändningarna från SR och SVT ser dessutom att de ofta kastar sig över nyheter som exempelvis VK:s journalister hittat och sedan publicerar dem i snarlikt skick. Omfattningen av detta kan ifrågasättas. 
Vi är inte rädda för konkurrens. Den älskar vi 
– men det ska vara konkurrens på sunda villkor.
 
 
 
 

7 kommentarer

 1. Tommy Klaar

  Konkurrens är bra – bara man tjänar på det själv – inte annars.
  När MittMedia köper tidning efter tidning, för att bygga upp mediemonopol i stad efter stad då är det bra.
  När MittMedia bygger upp heltäckande mediehus – med webbplatser, radio, TV, mobiltjänster mm – då är det också bra.
  Men när andra konkurrenter vill bredda till andra medier, då är konkurrensen inte bra.
  Trots att lokaltidningarna fortfarande har överlägset redaktionella resurser, jämfört med lokala radio- och TV-stationer.
  Redaktioner som skulle kunna sopa banan med konkurrenterna även på webben – om man bara visste hur…

 2. Ingvar Näslund

  Svar till Tommy Klaar (2013-04-06 11:56)
  Hej Tommy

  Konkurrens är bra, vilket jag skriver i min krönika. Vi har levt med konkurrens i alla tider och vill ha det så.
  Vår trafik på vk.se är fantastisk och beror på att vi satsat digitalt under lång tid.
  VK ägs av en lokal stiftelse. De pengar vi tjänar går tillbaka in i vår kärnverksamhet, exempelvis nätet. På så sätt skiljer sig VK från de flesta andra mediehus i landet.

  Jag menar att public service måste tänka sig för när de väljer hur de använder sina resurser. Om de fortsätter
  att utveckla tjänster som direktkonkurrerar med de privatfinansierade lokala mediehusen riskerar det på sikt att slå sönder förutsättningarna för en bra och levande lokal journalistik.
  Säga vad man vill om SR och SVT – de skickliga och kunniga men inte i närheten av att visa samma ansvar för att bevaka det som händer lokalt som de etablerade lokala mediehusen gör.

  Vänligen
  Ingvar Näslund, chefredaktör VK

 3. Johan Everljung

  del 2
  Jag väljer att stanna utanför sandlådan när det gäller antydningarna om att Västerbottensnytt fyller sina sändningar med VK:s material. Den här veckan har Västerbottensytt som första media bland annat publicerat:

  Granskningen om pengakarusellen till privata företag från Arbetsförmedlingen. Fem miljarder utbetalt från Arbetsförmedlingen, utan större koll. 50 miljoner utplockat från ett företag på två år. Pengasluss till Cayman Islands. Ett arbete vi jobbat med under fem veckor och som präglat nyhetsagendan på riksnivå under veckan.

  Att Nordmalings kommunalråd Ulla-Maj Andersson slutar. Intresserade även andra medier.

  Att en kvinnoförnedrande Facebookgrupp med rötterna i Skellefteå polisanmäldes. Intresserade även andra medier.

  Att det Länstrafikens nya betalsystem inte fungerar, ett lotteri för resenärerna. Intresserade även andra medier.

  Splittringen om folkomröstningen i inlandet. Intresserade även andra medier.
  I veckan blev det även klart att vi arrangerar och direktsänder en debatt i Lycksele den 28 augusti inför folkomröstningen om inlandsvården.
  Debatten sänder vi direkt på nätet, kompletterar med skriven journalistik på vår hemsida samt summerar och analyserar händelserna i våra sändningar på kvällen.
  Public service finns i alla former, på alla plattformar. Precis som våra konkurrenter. Som tyvärr blir färre. Att säga att det finns för mycket kvalificerad journalistik i Umeå, Västerbotten och Sverige just nu, att det är för trångt, är inte sant. VK:s och Ingvar Näslunds problem handlar inte om journalistisk konkurrens utan om en affärsmodell som försvinner utan en ny i sikte.

  Johan Everljung
  Redaktionschef och ansvarig utgivare
  Västerbottensnytt & Sverige idag

 4. Lennart Forsberg

  Din syn på det här med konkurrens förvånar mig.
  – Gärna konkurrens, men bara på våra villkor, verkar du tycka.

  Och det i en tid när VK lindat in sig i VF så till den milda grad att stans två tidningar inte ens konkurrerar om den sportsliga bevakningen.

  Dina ord om att public service snor era nyheter, imponerar inte heller på mig. Det är väl bra att SVT och SR läser VK? Precis som det är bra att VK lyssnar och tittar på SR och SVT? Det kan väl inte vara så att public service ”kastar sig över” era nyheter, till skillnad från VK:s journalister som bara ”rirajtar” det public service publicerar?

  För övrigt kan jag inte låta bli att tänka på tidningsutvecklingen i Umeå i ett 100-årsperspektiv! 🙂 För 100 år sedan fanns en boktryckare i stan som hette Edvard Lindroth. Han försökte skaffa sig åsiktsmonopol genom att köpa alla tidningar i stan – det fanns en handfull på den tiden…

  Hundra år senare är det inte tidningar som kämpar mot tidningar. Nu har mediehusen klivit in på arenan – mediehus som med tidningar, webbtidningar, gratistidningar och insticksbilagor, försöker kapa åt sig så stor del av annonsmarknaden som möjligt.

 5. Lars Gidlöf

  Hej

  Synd att Ni inom press och annan media ska vara ett sån stort hot mot allmänbildning, upplysning och mot demokratin. Ni förvanskar många artiklar, och efter att Ni kanske blivit upptäckta med att frit med osanning så skriver ni en rättelse, på en undanskymd plats i tidningen även om den felaktiga artikel fått halva framsida. Är detta att vara allmänupplysande?

  Sen detta med våra politikers äcklande bloggande, de kan skriva felaktigheter, lögner och gud vet allt, men de är inte skyldiga att besvara kommentarerna. Vad är detta för demokrti, ska inte de, som snyltar på våra skattepengar, som använder media för sin egen vinning, ska inte de ens kunna avkrävas svar på de kommentarer de får?

  Är ni någon del av demokratin, eller går ni och politiker hand i hand med felaktiga och falska påståenden.

  Nej, skaffa lite kurage och kräv av politiker som bloggar, de ska inom en vecka svara på kommentarerna. Se på herr Riedl, svarar efter dryg månad, bara för det ska falla i glömska

 6. Karin Grönberg

  Västerbotten behöver mer journalistisk bevakning, inte mindre. Vi ser att samtliga lokala medier har minskat sina reportrar sett över en längre tid och TT beslutade nyligen att helt ta bort sina reportrar från Norra Sverige. Politiker ska snart fatta beslut för public service framtid, det kan innebära nedskärningar i den lokala bevakningen, det vet vi inte förrän i september.

  Det är överraskande att läsa att Ingvar Näslund, vädjar till politikerna att stoppa SR och SVT möjligheter att publicera sina nyheter på webben.
  Idag är Sveriges Radio en liten spelare på planen jämfört med många av de mediehusen som vuxit fram runt om i landet. Att lösningen för tidningarnas finansieringsproblem skulle ligga i att public service inte längre får publicera sig på webben är en kraftig förenkling av de svårigheter som branschen brottas med.

  Däremot kan public service sakta dö ut genom politiska beslut som gör att SR och SVT material inte får möjlighet att finnas där publiken finns. Konsumtionsmönstren av media har förändrats kraftigt. Det är knappast en tillfällighet att mediehusen numera publicera sig inte bara i pappersformat utan även som radio, Tv osv.

  I vår landsända behöver vi mer journalistisk bevakning inte mindre//
  Karin Grönberg Kanalchef Sveriges Radio Västerbotten

 7. Ingvar Näslund

  Svar till Karin Grönberg (2013-04-08 13:00)
  Hej Karin
  Jag har aldrig påstått att SR eller SVT inte ska satsa på digitala plattformar. Tvärtom.
  Det jag dock tycker vore klädsamt är att de som styr public service reflekterar över vad som kan bli effekten om SR och SVT bygger upp direktkonkurrerande satsningar.
  Mig veterligt har denna reflektion inte gjorts. Nu slår alla företrädare från exempe SR ifrån sig och är verkar helt oförstående. Det förvånar och överraskar mig.
  Precis som du avslutningsvis skriver så behöver vi mer journalistisk bevakning – inte mindre. Den utveckling vi riskerar få gynnar inte den ambitionen.

  /Ingvar N

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.