En form av statskupp har skett i Umeå kommun. De två viktigaste och skickligaste ekonomerna har stängts av några dagar innan det offentliga budgetarbetet ska påbörjas. Detta är oacceptabelt

Jag skulle just lägga ut nästa del i min serie av tio blogginlägg om den politiska fegheten i Sverige.

Då hör jag något som gör mig lika ursinnig som då Umeås ledande politiker – i praktiken – vägrade att agera mot religiösa extremister som islamisterna Abu Muadh och (före honom) Hussein Halawa – samt mot den förening som bjudit in dessa båda till Umeå. (Längst ned, som ett PS till denna blogg, finns dessa båda religiösa extremisters uttalade åsikter)

Det jag hör anser jag måste betecknas som en form av ”statskupp” i Umeå kommun. Låt mig strax återkomma till detta.

 

Förutom ursinne drabbas jag av en känsla av overklighet.
Jag får alltså höra att Umeå kommuns ekonomidirektör samt chefen för budget- och finans har stängts av från sina arbeten av den alldeles nye Stadsdirektören Margareta Alfredsson. Ny som Stadsdirektör. Hennes namn är bekant för de flesta. Och inte på något positivt sätt. Senast hon var rejält omskriven var i samband med de mindre smickrande händelserna år 2016 om förhållandena på Samhällsbyggnadskontoret som hon var chef över. Det handlade om fester, skotersafari, utlandsresor och besök på Wallmans salonger för att titta på shower och andra dyra muntrationer – för umebornas skattepengar. Det handlade om mycket tvivelaktiga utlägg som uppgick till långt mer än en halv miljon kronor.

Margareta Alfredsson, högst ansvarig för detta skandalösa slöseri med umebornas pengar, fick sedan ytterligare en förmån, nämligen att utreda sig själv – och sin glada verksamhet …

Statsvetaren Magnus Blomgren kommenterade det lämpliga i att Margareta Alfredsson fick förmånen att utreda sig själv. Hans kommentar till detta var följande:
”det är ett självklart jävsförhållande, man utreder ju sitt eget agerande. Det är ju inte ens jäv, det är beyond jäv” (VK 21/12-2016).

 

Det är denna Margareta Alfredsson som nu befordrats av (återigen) de ledande politikerna i Umeå – till positionen som kommunens absolut högsta tjänsteman / kvinna med titeln t.f. Stadsdirektör. Hennes första beslut är att – naturligtvis på begäran av de ledande kommunalråden och eventuellt andra politiska höjdare – att stänga av Umeå kommuns två ledande ekonomer!

Detta exakt tio dagar innan det offentliga arbetet med 2019 års budget ska påbörjas (nu på måndag den 16 april) !!

Det är på detta sätt som Umeås ledande politiker påbörja det offentliga budgetarbetet.

 

De två som har utsatts för kuppen och stängts av är:

-Ekonomidirektör Susanne Aidanpää. Aidanpää är allmänt känd för sin mycket stora kunnighet och ännu större integritet.
Budgetchef Lennart Malm: samma omdöme gäller för honom.

En tråkig tradition.
För fyra år sedan sade Aidanpääs motsvarighet upp sig. Hon hade ursprungligen tänkt fortsätta i två år till. Detta är alltså inte första gången som kommunens ekonomiska ledning halshuggs i samband med ett valår. För fyra år sedan berodde detta  huvudsakligen på vänsterpartiets gruppledare – som själv avgick. Idag är det nya aktörer som ligger bakom.

 

Aidanpää och Malm har spelat en avgörande roll i arbetet med att definiera Umeå kommuns långsiktiga ekonomiska problem samt i att föreslå olika åtgärder för att förebygga att kommunens ekonomiska underskottet börjar skena iväg på ett närmast okontrollerbart sätt. Detta exempelvis genom att kommunens växande låneskuld, i kombination med att de idag onaturligt låga räntorna, börjar röra sig uppåt (vilket endast är en tidsfråga). En sådan utveckling skulle i sin tur riskera att nya hårda slag riktades mot vardagsverksamheter som skola, omsorger samt underhåll av gatunät och fastigheter.

Det är ingen hemlighet att ett mer långsiktigt ekonomiska tänkande blivit möjligt – för de politiska partier som velat och vågat ta chansen att titta verkligheten i ögonen – tack vare det ambitiösa arbete som skett under ledning av Aidanpää och Malm. Det är heller ingen hemlighet att detta mer långsiktiga ekonomiska tänkande inte har passat alla. Men denna nya långsiktighet utgör ett verkligt måste för Umeå kommun.

Därför protesterar jag – och det parti som jag tillhör – å det bestämdaste mot de kuppartade metoder som präglar det som nu har skett.

 

Två saker är extra stötande:
1. Den som håller i yxan är en person som visat sig sakna just personlig integritet. Jag ber alla att gå tillbaka till uttalandet från statsvetare Magnus Blomgren här ovan,
2. Formulering i VK om att det är Margareta Alfredsson som informerat kommunalråden Hans Lindberg och Anders Ågren – som om det var Margareta Alfredsson som efter någon vecka på jobbet, utan politisk uppbackning, skulle ha tagit detta extremt dramatiska initiativ och låst ut Aidanpää och Malm.

Detta är ett så absurt försök till verklighetsbeskrivning att det är förolämpande.

Efter Margareta Alfredssons misslyckande på samhällskontoret är hon helt och hållet beroende av att de höga politikerna håller henne bakom ryggen i vad hon än företar sig. Naturligtvis! Blotta tanken på att Alfredsson, efter någon vecka ”vid makten”, på EGET BEVÅG skulle halshugga Umeå kommuns ekonomiavdelning – och det just innan det offentliga budgetarbetet skulle påbörjas – är så orimligt att det (återigen) utgör en förolämpning mot varje tänkande varelses intelligens.

 

Det krävs inte mycket insikt i hur denna kommun fungerar för att förstå att det vuxit fram motsättningar i det slutna budgetarbete som påbörjats för en – två månader sedan. Kanske mot bakgrund av att det är ett valår !Det vore inte första gången som styrande politiker då har velat framställa situationen som bättre än den är. Dels för äran av att ha varit förutseende. Dels för att kunna göra diverse utspel med siktet inställt på röstfiske.
Detta kan i sin tur ha krockat med den långsiktiga och ansvarsfulla ekonomiska hushållning som är Susanne Aidanpääs varumärke.

Jag vill understryka att jag VET inte om det är så. Men det förefaller mig MYCKET TROLIGT.

 

Men en sak VET jag alldeles förbannat säkert:
det kuppartade sätt på vilket Susanne Aidanpää och Lennart Malm har stängts av från sina arbeten utgör en form av ”parlamentarisk statskupp”. Kuppen är till för att skada dessa båda. Och ett mer svinaktigt förfarande får man leta efter.

Fy fan.

_     _     _     _     _     _     _     _     _     _

 

PS. Om Abu Muadh och Hussein Halawa.
Jag vill återigen redogöra för vad som gjorde mig så ursinnig när det gällde passiviteten från de ledande politikerna i Umeå inför besöken i kommunen från de religiösa extremisterna, islamisterna, Abu Muadh och Hussein Halawa.
Först Abu Muadh.
Han ingår i ett nätverk sam har skapat en bördig mylla för de som lyckats rekrytera många svenska ungdomar i Göteborgstrakten till att åka ned till Syrien och strida för Muslimska Staten, som anser att homosexuella är ett virus som gör att föräldrarna måste se till så att sönerna i familjen har ett bra immunförsvar och inte smittas av homosexualitet, som anser att de kvinnor som inte bär slöja och är lurad av Djävulen och att en nygift kvinna ska veta att den största rätten till henne är hennes mans rätt – inte hennes egen, som ursprungligen förnekade massakern på redaktionen för satirtidningen Charlie Hebdo. Det var passiviteten mot besöket i Umeå från Abu Muadh som gjorde mig ursinnig.
Sedan Hussein Halawa.
Det som också gjorde mig ursinnig var också att inget hände efter att samma förening cirka ett år tidigare  bjudit in Hussein Halawa som anser att det kan vara rätt att döda homosexuella – om de påverkar andra att bli homosexuella. DS.

 

 

 

 

 

11 kommentarer

  1. Svenne

    Jag har bott i många kommuner och haft insyn i politiken, dock ej här i Umeå .Men denna kommun med de som sitter i toppen och styr tar rekord i odemokrati, feghet .

  2. Ingegerd

    Jag hade förväntat mig att SVT Västerbotten i dag skulle följa upp gårdagens information om vad som hänt och pågår i Umeå. Dock blev jag inte förvånad över den totala tystnaden. Denna institution saknar helt trovärdighet numera. Jag delar också din uppfattning om rekryteringen av tf komminchef. Hur kan man över huvudtaget anställa en person som tidigare visat så totalt dåligt omdöme genom att slösa med skattebetalarnas pengar. Att bli befordrad efter detta saknar all rimlighet. Men vi påminns ofta om dåliga rekryteringar. Det är inte så länge sedan ett kommunalråd fick in sin fru på en högt avlönad befattning inom kommunen trots att personen i fråga fick sparken från en tjänst som kommunchef i en grannkommun. Vad fick S och dåvarande kommunalrådet i utbyte för denna gest. Jo många som är insatta att denna utnämning som säger att det kan ha varit byggandet av det nya badhuset, mitt i stan. Det största oppositionspartiet bytte fot och vips blev beslutet om badhuset klart. Efter tillträdet visade det sig att i arbetsuppgifterna i denna befattning ingick även att på kommunens bekostnad ( lön och resa/hotell) delta i moderaternas årsmöte i Göteborg.
    Nu vill man göra sig av med tjänstemän som har kompetens och mod att påpeka det vi som medborgare länge har befarat.
    Jag hoppas att du Jan får ett ordentligt inflytande i kommunen efter valet. Fortsätt gräva och informera oss!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Tack Ingegerd, Åsa, Svenne och L. Det värmer. Vi måste alla hjälpas åt att slå vakt om de resurser vi har. Både pengar och duktigt folk.

  3. Peder

    Vilken fullständigt bedrövlig utveckling i vår kommun men bra att du står på dig och fortsätter skriva om vad som händer. Man tar sig ju för pannan! Fast det är en himla massa saker som flyter runt i den här soppan och som inte riktigt kommer upp på ytan. Vem har gett den nya stadsdirektören order om att fästa ett hänglås på ekonomichefens kontor? Vad eller vem är det som ska utredas under tystnad och sekretess och vad hoppas de komma fram till? Bevis för korruption? I sådana fall inom politiken eller hos tjänstemännen? Eller är detta om utredningen bara ett svepskäl för att som du säger gå till val på ännu en helt oansvarig budget?

  4. Joachim

    Bra skrivet och framförallt mycket bra agerat att som enda politiker i Umeå försöka stoppa den religiösa extremisten Abu Muadh från att försöka indoktrinera Umeås muslimer i kommunens lokaler. Jan Hägglund framstår allt mer som Umeås enda riktigt vettiga politiker som tar ett helhetsansvar och samtidigt kämpar för ett rättvisare samhälle. Jag hoppas fler ser slitvargen Hägglunds gedigna och uthålliga arbete och minns det vid nästa val. De stora partierna har förlorat sin politiska trovärdighet för länge sedan och dessutom flera gånger om.

  5. Pingback: Jan Hägglund – Vi här nere och dom där uppe

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.