Simhallsaktionen

Så. Ett kvällspass är avklarat. Kvällen gav en riktig klickraket, i form av den aktion som utfördes i Umeå simhall tidigare i dag. Aktionen gjordes, som jag förstått, för att hävda att alla ska ha samma rätt att bada med bar överkropp.

Redan då jag började skriva texten, som baserades dels på ett Facebook-inlägg, dels på polisens uppgifter, så fick jag problem. Språkligt problem, eller ordvalsproblem kanske.

För där aktivisterna, eller den som rapporterade om dem på Facebook, valde orden ”av olika kön” så ville jag slentrianmässigt skriva att det var både män och kvinnor i gruppen som gjorde aktionen.

Men då insåg jag att eftersom aktionen inriktades på att definitionen av kön kan vara olika, och fler än två, så valde jag att inte göra någon egen aktiv definition. Även om det för mig vore enklast, och rimligast, att skriva ”både män och kvinnor”. I stället lät jag citera ordvalet från Facebook-inlägget: sju personer ”av olika kön”.

Artikeln har delats och kommenterats mycket i kväll. Trots att ämnet redan varit uppe och gjort en vända i simhallsaktören Medleys ledning, som avslog bara bröst-kravet, så börjar det hela om igen. Även förra gången väckte saken stort rabalder bland tyckare på nätet.

På VK:s Facebook är det drygt 30 kommentarer i nuläget till den delade artikellänken, nära 10 000 har sett inlägget.

På vk.se har artikeln gått som en raket och har fått cirka 7 500 sidvisningar på cirka sex timmar. Och kommentarsfloden har runnit strid under kvällen, varav jag har fått sanera debatten en hel del. Men det är en livlig och befogad diskussion, absolut.

Jo, en sak till: Jag skrev att texten baserades på ett inlägg på Facebook. Det fick en artikelkommentator att ifrågasätta trovärdigheten. Jag kan argumentera mot den invändningen, genom följande:

Personen som skrev inlägget är en person vars trovärdighet jag inte har anledning att tvivla på.

Polisen bekräftade alla detaljer i inlägget, vilket jag var noga med att skriva i texten.

Svårare än så är det inte. Att raljerande beskriva något som skrivits på Facebook som mindre trovärdigt är slarvigt. Allt måste naturligtvis kollas, men en bekräftad uppgift, varifrån den än kommer, är naturligtvis relevant att skriva om – även om den publicerats på Facebook.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.