Genomtänkt plan för att förebygga självmord

Erik Andersson (psykolog i Umeå) har sammanställt ett material gällande den enskilt dominerande dödsorsaken bland unga svenskar under 25 års ålder.

Planen har anammats av Umeå kommun och landstinget.

Jag menar att vi i Vilhelmina bör ta till oss hans arbeten och kanske även bjuda in honom till ett föredrag i ämnet.

Presentationsmaterial

Jag avser att skriva en interåpellation i ämnet till fullmäktige, då jag har sett hur illa självmorden kan skada hela omgivningar, särskilt när det gäller självmord bland unga.

 

 

2 kommentarer

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth!
      Nu är det ju tillminnes inte jag som bestämmer här i kommunen, men hoppas att även majoriteten ser möjligheten att tillvarata tillfället som bjuds.
      Inom projektet DUA (Delegation för unga till arbete) ska alla Vilhelminas ungdomar upp t.o.m. 24 års ålder kartläggas, avseende vilka som har arbete, vilka som studerar, vilka som är registrerat arbetslösa, fullständigt utan sysselsätttning osv.
      Även om självmord är den enskilt största dödsorsaken bland unga, är den särskilt framträdande bland dem som hamnat i totalt utanförskap, varför jag menar att vi nu har ett gyllene tillfälle att utnyttja bidragsmedel för att få igång ett förebyggande arbete och sprida kunskaper om de många gånger subtila tecken som föregår ett självmord.
      När det redan finns ett sakkunnigt grundat planunderlag, vore det oklokt att inte utnyttja detta och implementera detsamma inom ramen för det kommnala ansvaret för alla unga.

      Läs mer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.