Möjligt eller omöjligt - bestäm själv!

Vad vore Vilhelmina kommun utan sitt Folkets Hus?

En för Vilhelminaborna känd centerpartist har i ett blogginlägg från den 5 juli i år ondgjort sig över att Vilhelmina kommun finansierar Folkets Hus. I svepande formuleringar vill bloggaren få läsarna att tro att inte Folkets Hus bedriver en viktig och betydelsefull verksamhet på egna meriter. Vilhelmina förhyr omfattande lokaler för kommunal verksamhet i huset och det var förutsättningar som alla partier var överens om när Folkets Hus skulle byggas ut. Biblioteket, simhallen, restaurangutbildningen och utrymmen för folkbildningsverksamheten finns i huset. Jag skulle kunna tro att dessa verksamheter, i egna av kommunen uppförda lokaler, skulle ha varit väsentligt mycket dyrare. Men det ska ändå i sanningens namn sägas att det enda parti som inte ville ställa upp på Folkets Hus var Centerpartiet vid den tid det begav sig.

Vilhelminaborna i gemen uppskattar nog sitt Folkets Hus. Var skulle kulturen och föreningslivet hålla hus om inte Folkets Hus fanns? Skattepengar ska inte användas till Folkets Hus? Cafeterian och matserveringen i huset är en del av den service som måste kunna erbjudas t ex sammanträdes- och konferensgäster. Påståendet i det aktuella blogginlägget är enögt och synnerligen okunnigt och vittnar om brist på basala kunskaper i kommunal ekonomi och verksamhet.

Fake news eller fejknyheter mera försvenskat är en styggelse och har tyvärr också fått plats i Vilhelminapolitiken eller i vart fall hos nån som idag företräder Centerpartiet. Men minnesgoda har säkert i bevarat minne den tidigare period som Centerpartiet hade stort inflytande på den kommunala verksamheten. Man kanske kan säga att det inte var så lyckat vare sig för ekonomin eller för verksamheten. Jag kan tro att de som idag företräder Centerpartiet mera operativt i politiken har andra ambitioner än att fara fram med osanningar och medveten spridning av desinformation som  våra kommunmedborgare har svårt att kontrollera.

Jag gillar Folkets Hus i Vilhelmina och godtar gärna att Vilhelmina kommun har långtgående samarbeten med huset. Det borde väl också sägas att Vilhelmina kommun är stor delägare i Folkets Hus, har av fullmäktige utsedda ledamöter i Folkets Hus styrelse och har dessutom en utsedd revisor i föreningen.

Det kanske vore bra om den bloggande centerpartisten nån gång kom och deltog i Folkets Hus årsmöten med information om husets verksamhet och då själv kunde framföra den ovederhäftiga kritiken mot hur föreningen sköter sin verksamhet och hur verksamhetens ekonomi hanteras med möjlighet att då få reda på sanningen.

 

2 kommentarer

 1. Ann-Sofie Gavelin

  Hej,
  Är detta sant, så blir jag riktigt bedrövad!
  Vårt älskade Allaktivitetshus, vår stolthet kan kommunen inte satsa för mycket skattekronor på!
  Jag var med i delegationen till Vetil, Finland, och fascinerades av deras allaktivitetshus och blev riktigt stolt då jag såg ambitionen med om och tillbyggnaden av vårt eget Folkets hus som stod klart 1996. Och kände genast att det blev vårt Allaktivitetshus, då det innehåller så många olika aktiviteter och möjliggör ännu flera olika aktiviteter och att det finns möjligheter med något för ALLA kommunbor.
  Det är ju en viktig punkt och skulle kunna kallas ”The city of Vilhelmina” som en turist frågade mig efter.
  Ann-Sofie

 2. Carina Eliasson

  Det mest naturliga och självklara, måste vara att det är kommunen som finansierar och sköter Folkets Hus.
  En plats som är till för oss alla i kommunen, ska aldrig drivas utifrån något privat intresse.
  I samma stund det vore privatiserat, skulle grundsyftet med ett FH riskera att förminskas och försvinna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.