Katarina Hampusson

Medborgardemokrati?

I Vännäs kommun har vi något som skulle kunna bli något väldigt bra. Vi har något som heter Medborgarpanel .  När jag anmälde mig till den hade jag en förhoppning om att politiken var nyfiken på vad vi medborgare kunde tänkas tycka i enskilda frågor, utvärderingar och enkäter. Ett par gånger har jag fått enkätundersökningar från Medborgarpanelen men mellan dessa glömmer jag att den ens finns.

Jag vet inte hur många som anslutit sig till Medborgarpanelen och vad man hoppats på med initiativet. Min slutsats är att Medborgarpanelen blev en panel-höna.

Man pratar om politkerförakt men vad är definitionen för medborgarförakt?

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Jag har gjort samma iakttagelse som du. Jag har också anmält mig till Medborgarpanelen och så vitt jag minns bara fått en enda enkät. Dock tror jag inte att det är politikerna vi skall vara besvikna på, även om det nog formellt sett skall se till att deras beslut verkställs.

  2. Stina Jansson

    Instämmer helt! Jag anmälde mig till medborgarpanelen i september och har ännu inte fått medverka.
    Jag tror precis som du skriver att medborgarpanelen kan bli något väldigt bra, om den bara används. Det behöver ju inte vara några omfattande enkätundersökningar utan lika gärna enskilda frågor, stor som smått, för att ge en fingervisning om medborgarnas syn på olika frågor eller förslag.
    Jag fortsätter helt enkelt att vänta med spänning…

  3. Hans-Inge Smetana

    Kul att även hitta dej Katarina på detta forum. När det gäller medborgarpanelen är det som du skriver nåt som kan vara riktigt bra. Det finns kommuner där det funkar bra och man får en bra dialog med medborgarna. Men här har det tyvärr stannat av. En av orsakerna är att den tjänsteman som jobbade med saken o brann för det har tidigare har slutast hos oss och sen har det tyvärr varit en av de saker som varit på att-göra listan för länge. Men jag är övertygad att det kommer förändras till det bärttre inom kort. Ska ta upp frågan till resonemang igen i AU på tisdag för att få en tydligare bild.

  4. Katarina Hampusson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-04-13 10:14)
    Karl-Gustav,
    till skillnad från dig är det just politkerna som gör mig besviken. Det finns ett politiskt beslut i botten och därför måste politiken ta ansvar för den plattform man skapat. Vill man låta andra aktörer t.ex. tjänstemän, företag, föreningar etc nyttja möjligheten att få en uppfattning i frågor, är det också politikens ansvar att göra denna möjlighet känd. Naturligtvis står det politiken fritt att delegera ansvaret men då bör man formulera tydliga direktiv.
    Jag tror på idén och jag lever på hoppet att det här verkligen ska börja fungera.

  5. Katarina Hampusson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2010-04-13 12:47)
    Det är bra att du också tror på idén. Jag kan däremot inte förstå hur något kan stå och falla med en person. Hoppas ni hittar en lösning i frågan.

  6. Monica Wahlström

    Jag anmälde mig som nyinflyttad, men har aldrig hört ett ljud sen.

    Funderar om det är ett tjänstemannaansvar? Ansvaret för detta?

    Jag kommer att driva frågan om medborgarinflytande om jag får förtroende i samband med valet! Jag har en hel del idéer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.