Samla de breda massorna

Rådhustorget i går kväll. Manifestation till minne av kristallnatten. Den natt 1938 då nassarna verkligen visade vad ont de ville göra judarna. Utrota dem. Men där var knappt en tredjedel med folk jämfört med tidigare år. Men så tycks det som om den politiska debatten har blivit så polariserad att vi inte ens klarar av att vistas på samma ställe för att minnas och fördöma något så urjävligt som kristallnatten.

20151109_180723_LLS

Det blev ju inte särskilt lyckat när arrangörerna ”glömt” att bjuda in den judiska församlingen. Det låg där och jäste som en surdeg. Talen var fina, innehållsrika men det blev trots allt en manifestation på vänsterns premisser. Och i det kan ju även finns ett gott syfte. Men vi är ju så många fler som känner avsky över det som hände 1938 och det som tycks återspegla sig i det vid dags dato då ett tjugotal flyktingboende bränts ner (och där flertalet räknas som mordbrand). Idémässigt är det samma typ av mörkermän som håller i tändstickorna. Därför måste våra manifestationer bli bredare och inte låsas av politisk polarisering. Var man än står politiskt så måste man ”ge sig” för den större saken. På en dylik manifestation vill jag möta allt från moderater till folk på vänsterkanten, judar och palistinier, romer, de flyktingar som kommit, ung och gammal – helt enkelt alla som inte delar nazismens värdegrund eller hur deras idéer runnit över i vårt nutida samhälle i form av rasism och främlingsfientlighet. Vilket är högaktuellt under dagens flyktingkris.

Det är så vi ska skrämma mörkermännen. Genom att sluta upp över partigränserna, i massor. Isolera dem!

Jag är personligen inne på att vi nästa år ska låta en partipolitisk obunden organisation arrangera minnesdagen av kristallnatten. Då kan vi kanske undvika den politiska polariseringen, vilket gör att vissa grupper i ”protest” med all tydlighet inte deltar. Vilken den organisationen skulle kunna vara vet jag inte. Men varför inte kulturföreningen Vasapalan? Kanske i samarbete med en liknande organisation. Fortsätter det så här så lär det väl snart bara stå de absolut närmast sörjande till arrangörerna på Rådhustorget. Vilket vore synd då vi ska samla de breda massorna. Nu eller aldrig.

Gårdagens arrangemang var välorganiserad, inte tu tal om det, men många fina, engagerande tal. Men missen med inte i tid bjuda in den judiska församlingen kastar en tung, blöt filt över hela tillställningen. Jag stod då där och funderade över just detta.

Ja, så tycker jag? Vad tycker ni andra.

Med vänlig hälsningar

Kent Lundholm, författare och chefredaktör på tidningen Vasaplan.

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Mats Rosin

    Vasaplan? Inte mig emot. Det är naturligtvis uppåt väggarna att en så marginell politisk företeelse som Arbetarpartiet tillåts spela en central roll i såna här sammanhang. Offensivarnas förfarna händer har f ö varit märkbara vid en del tidigare manifestationer också. Märkbara åtminstone för den som haft ögon att se med och vet något om hur politiska sekter av deras slag arbetar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.