Kortisolvarning

Sovit ganska länge, men så tog jag extra sömntablett vilket är nödvändigt när man som jag kommer in i ett ”stim” och sover max 2-4 timmar per natt och vaknar ”pigg” vid fyrasnåret. I dag sov jag ända fram till sjusnåret. När man är bipolär finns det tecken som gör en varse om att det kan vara ett nytt skov på gång. Ett annat tecken är när blodsockret börjar svaja, vilket är extra farligt om man är diabetiker – och det är jag, naturligtvis.

Diabetes

Man kan bära på en inre stress som varken syns utåt eller som man känner inombords. Vid negativ stress frigörs hormonet kortisol som bildas i binjurarna. Vid stress är kortisolhalten i blodet ständigt förhöjt och då minskar insulinets effekter vilket leder till höjd blodsockerhalt. De senaste tre dagarna har jag haft skyhöga blodsockervärlden, vilket triggar igång min oro, som går ut över sömnen och ökar kortisolhalten. Trots dubbel dos av insulinet har jag svårt att få ner blodsockret – trots  en hög dos av insulin så var värdet i morse 18,2. Kroppen och psyket avlöser varandra för att jag inte ska få en enda lugn stund. Jag tror att detta är konsekvenserna av det liv jag levt och en känga från den stroke jag drabbades av för ett år sedan.

schackbräde

Det finns en del tankeexperiment som vid första anblicken verkar vara fiffel å båg. Som detta med riskornen och schackbrädet. Om man på den första rutan placerar ett riskorn och därefter dubblar antalet för varje ruta, det vill säga på den andra rutan lägger 2, på den tredje 4, på den fjärde 8 etcetera, hur många riskorn kommer då att ligga på schackbrädet när det lagts ut riskorn på samtliga 64 rutor? Svar: Många riskorn blir det. Talet blir ofattbara 18 446 744 073 709 551 615 (Drygt 18 triljoner riskorn).  Det är ungefär tusen gånger större än vad den årliga världsproduktionen av ris var år 2010.

Mänskligheten förstör i en rasande takt det jordklot som vi snart inte ryms på. Växter och djurarter försvinner på grund av klimatförändringarna. Det är djurarter som dör ut 100 gånger snabbare än normalt. Det är ett fenomen som kallas för massutdöendet, det sjätte i ordningen. Det senaste inträffade för 65 miljoner år sedan som tog död på dinosaurierna. Den enda art som kan stoppa detta är människan, samma art som förstör vår jord. Vem annars än människan ska vi sätta vår tillit till? Aporna, Blåvalarna?

För övrigt kan det vara värt att lägga ner lite tid på att försöka förstå sig själv – innan någon annan kliver fram och gör det.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.