Vardagsrasismen in i riksdagen

Det ligger en sordin över tillvaron. Lyssnar till och från på budgetdebatten i riksdagen och hör en uppgivenhet från många av ledamöterna, såväl från vänster till höger. Ja, inte hos de som representerar SD. Det verkar som de är mitt uppe i en lek, i ett lättjefullt äventyr. Men kanske är det en pojkdröm som går i uppfyllelse. Att få störa makten. Att få söndra och härska. Jo, allt har sin tid och onekligen så har vi kommit till brunskjortornas tid (som visserligen för dagen klätt sig i illasittande kostymer och med allt för korta slipsar kring nackarna.)

De har lyckats att etablera vardagsrasismen i vårt land; gjort det legitimt att tala nedlåtande om människor med annan hudfärg, om fattigt folk, om de som flyr från krig och elände. Det här tugget har de nu baxat in i vår riksdag, demokratins allra heligaste. De har malt på i år, gjort folk vana  att tänka som dem. När vi sedan vant oss vid ”vardagsrasismen” så kommer med all säkerhet underströmmarna upp till ytan, lita på det. Det kommer att bli värre, fulare, äckligare.

Nu ska dessa 13 procent skapa kaos i riksdagen. De tänker sig att styra de övriga partierna in i den främlingsfientliga fållan. Och kanske lyckas de till slut. För precis som folk i allmänhet vänjer sig vid de nya argumenten, så lär väl även politikerna göra det och till slut anpassa politiken. Det var ju så det fungerade förra gången det dök upp stollar i riksdagen: Ny Demokrati, Ian och Bert. En hel del av deras knasiga förslag plockades ju senare upp av de etablerade partierna.Det är så det funkar. Tyvärr.

Förutom detta elände borde jag var nöjd. Jag borde exempelvis känna glädje för att jag varit med och skapat ett mycket bra julnummer av tidningen Vasaplan; att jag fått vara med och jobba med ett 20-tal ideellt arbetande journalister och fotografer som fyllt de 44 sidorna.

Nu är tidningen på tryckeriet och är klar att säljas på gator och torg den 12 december. Det är det datum då vi skänker 4000 exemplar till de organisationer som jobbar med att stötta socialt utstötta och hemlösa.

Men allt detta störs av det som händer i vår riksdag.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.