Bli en riktig svensk.

”Vill inte ha hjälp från en sådan som du” och ”ska du inte anpassa dig till vårt land?” Att som anställd på apotek bli utsatt för rasism av kunder tillhör vardagen.” (Källa, svt.se/nyheter)

Häromdagen ramlade jag över ett inlägg på Facebook (länk). Jag får förstås medge att jag inte är förvånad. Den öppna rasismen breder ut sig och människor (oavsett ålder) tycks i allt högre grad känna sig bekväma med att säga vad som helst till vem som helst. Häromdagen attackerades en ung kvinna på en busshållplats i Skellefteå, av ett par aggressiva personer. Vittnena omkring sade inget, gjorde inget, när hat och hot vällde över henne, men hon filmade det hela och det tycker jag hon gjorde bra. 

Apotekspersonal drabbas alltså ofta av rasistiska uttalanden från kunder som vägrar ta hjälp från icke-vita (länken ovan). De är inte ensamma om att trakasseras och hotas på jobbet. Det händer i alla serviceyrken och bland sjukvårdspersonal, tex. De som står där och tvingas ta emot kan – och får ju inte alltid! – ge svar på tal gentemot en kund (som ju alltid har rätt, eller hur det nu var..).

Det här är så nedslående. Är det detta vi har att vänta oss nu när utbildningsväsendet tycks ha utexaminerat så läskigt många människor från ”Livets Hårda Skola”? Och jag undrar alltid, vilka kurser har de gått? Var lär man sig att spy ut elaka och otäcka saker var som helst och till vem som helst? Hur har det blivit så här? Är det skolans fel? Samhällets? Föräldrarnas?

Lite av allt skulle jag tro, men jag tror också att en aning rasism finns inom nästan alla oss. (Ja, inte i dig, förstås!) Det är som en sjukdom som behöver vissa förutsättningar för att kunna bryta ut och där har samhällsutvecklingen bidragit, anser jag. De flesta av oss sköter dock vår mentala och etiska hälsa noga och faktagranskar och så, men skamgränsen har flyttats rejält och främlingsfientligheten normaliserats, under täckmantel av blåögd, blågul nysvenskhet.

Integrerad bil

Migrationsverket kanske borde rekommendera ett köp av en sån här bil?

Vad behöver en nysvensk då göra för att få vara en riktig svensk och del av vårt fantastiska land? Jo, först ska de anpassa sig. De ska klä sig som folk och anamma den svenska kulturen. De ska inte isolera sig och skaffa en massa bidragsbarn, för då tar de över. De ska dock INTE ta våra pojk-/flickvänner, jobb, bostäder och platser på bussen. Förresten även om de så lever upp till dessa krav ska de ändå ut. 

https://youtu.be/XTRWhzc3vNI

 

4 kommentarer

  1. Andreas

    Nu tror jag set bara var tre(?) anställda som beklagade sig, så vi kanske inte ska dra på alltför stora växlar av detta.

    Vi som någon gång arbetat i butik har råkat ut för otrevliga kunder. Det är naturligtvis obehagligt, men det får man tyvärr räkna med i möte med allmänheten.

    Jag har svårt att acceptera att det blåses upp till något stort när ett litet antal invandrare drabbas. Är det så mycket värre än när andra drabbas av ouppfostrade kunder?

    Det finns inga uppgifter som tyder på att detta ska vara ett utbrett fenomen.

    • Lena (inläggsförfattare)

      I en intervju i Rapport samma kväll sades att det var ett ökande problem som man såg sig tvungen hitta en strategi för att hantera. Det var en person från kedjan Hjärtat som blev intervjuad. Man får verkligen hoppas att det ändå tillhör undantagen att människor uppför sig så!

  2. Andreas

    Jag måste nämna att när du skrev

    Vad behöver en nysvensk då göra för att få vara en riktig svensk och del av vårt fantastiska land? Jo, först ska de anpassa sig. De ska klä sig som folk och anamma den svenska kulturen. De ska inte isolera sig och skaffa en massa bidragsbarn

    så var min första reaktion att det inte låter som direkt oresonliga krav, om man vill leva i ett nytt land.
    Det var något som jag såg som självklarheter när jag immigrerade till ett nytt land, och jag tror de flesta andra som befunnit sig i samma situation.

    • Lena (inläggsförfattare)

      Tack för dina synpunkter. Integrering är superviktigt, men man ska inte behöva förneka sig själv eller sin bakgrund. Textavsnittet i fråga är lätt ironiskt vilket jag hoppas framgår. Tyvärr hade ett stycke ramlat bort, men jag har lagt dit det, så att det ska framgå tydligare vilka dubbla krav man kan ställas inför.
      Tyvärr är det inte bara nysvenskar som drabbas av detta tänk. Människor som levt här länge, kanske tom. är födda här drabbas ju också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Kategorier