Minnen i vintersol

Så var det måndag igen, men vad gör väl det när jag har haft en ljuvlig söndag! Jag blev glad att se solen titta fram och passade på att ta mig ut på promenad i friska luften och de solgnistrande omgivningarna. Så kom det sig att jag halkade in på minnenas allé och några mycket levande barndomsminnen.

Snön och kylan fick mig att minnas julpjäsen jag var med i när jag gick i trean eller fyran och jag mindes även ett skidlopp, där jag lärde mig något om tävlandet avigsidor. Det var grannen, farbror Martin, pappa till min lekkamrat som initierade ett litet derbylopp mellan mig och kompisen. Inte tänkte jag på att kompisen var väldigt mycket duktigare än jag på att åka skidor! Mycket riktigt förlorade jag. Inte bara beroende på alla fall och den låga hastigheten, utan också på avsaknad av den rätta tävlingsandan.

Gråtande fick jag se vinsten, en apelsin, tillfalla vinnaren. Frun i huset var dock mera lyhörd och redde ut detta, så att jag fick en apelsin i alla fall. Men lika söt som segerns sötma var den ju inte.

Andra minnen ramlade in. Sommarminnen. Hur vi satt på mjölkpallen utmed landsvägen och noga skrev ner alla registreringsnummer. Varför man gjorde det, minns jag inte riktigt, men det var ju lite märkvärdigt när det dök upp någon stockholmsbil, förstås! Och den första pussen! Gulligt.

Lena går hemifrån

På väg ut i världen

Ack du barnsliga oskuld, vad den gör gott att tänka på. Innan jag började uppfatta, utan att helt förstå de sociala skillnader som fanns emellan oss. Den tiden när jag uppskattade mest de kompisar som var snälla. Senare under ungdomen blev snäll nästan till ett skällsord och det var viktigare att vara kaxig och cool. Numera dras jag  alltmer till personer jag trivs med och kan tänka högt tillsammans med.

Men nu har jag också gått varvet runt och uppskattar snällhet igen. Ännu mera än när jag var barn. Inte bara för att snällhet är gullig och mysig och trygg, utan kanske ännu mer för att det är en väldigt viktig egenskap rent ur samhällssynpunkt. Utan snälla människor hur skulle världen se ut?

Glad och road av mina fina minnen traskade jag där i solljus, bland glittrande snödrivor. Det blev en härlig promenad.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Kategorier