Bread and roses

I dagens nyhetsflöde rapporteras om Vänsterpartiet och LO, som har mötts för att diskutera det politiska läget.

Överenskommelsen mellan S+MP och C+L innehåller ju ett flertal punkter som fackföreningsrörelsen känner stark oro för. Exakt hur januariavtalet kommer att påverka anställningsskydd och andra klassiska fackförenings- och vänsterfrågor vet vi inte ännu, men att LO vässar tonen och är berett på strid står nog klart.

Jag upplever att vi är i en brytningstid nu. På den politiska arenan uppstår nya allianser även utanför riksdagen och att LO bjudit in Vänsterpartiet till samtal är uppseendeväckande, om än inte helt överraskande. Det innebär att man inte längre förlitar sig på ett S som drar alltmer mot mitten. Stefan Löfvens bakgrund inom fackföreningsrörelsen har inte hindrat honom från att flagga för reformer som kan försvaga den svenska arbetsrätten.

Därför är mötet sprängstoff. Ett samarbete mellan dessa två – det första på 102 är – som Jonas Sjöstedt kommenterar: ”Jag ser framför mig att vi kommer att hjälpas åt att vrida samhällsdebatten åt vänster”.

Halleluja, ropar jag! Hela livet har jag burit med mig de värderingar som en gång byggt världens jämlikaste land. Jag var faktiskt sosse innan jag ens förstod vad politik var. Som en gång aktiv inom både Metall och S har jag våndats oerhört över den alltmer urvattnade socialdemokratin. Det är numera väldigt tveksamt om jag ens har kvar ”mitt” parti längre och jag hoppas innerligt på en vänstersväng. Inom partiet finns tack och lov flera mera vänsterradikala, men vilket inflytande de har vet vi förstås inte. Kanske är det till ett samarbete mellan LO och Vänsterpartiet jag får sätta mitt hopp?

Jag vill kunna fortsätta tro på den demokratiska socialismen som verklighet. Jag vill se en politisk utveckling där man åter bygger på visionen om ett mera ekonomiskt jämlikt samhälle för alla. 

För hur ska den som inte har vare sig jobb, hälsa eller ekonomiska muskler någonsin kunna leva ett värdigt liv i Sverige, om inte ens partiet som uppfann folkhemmet står upp för dem?

Dagens video kommer från filmen Pride, som utspelar sig i Storbritannien under Thatchers styre. Gayaktivister i London samlar in pengar och aktiverar sig tillsammans med de gruvarbetare som kämpar mot nedläggningar och den arbetarfientliga politik som styr landet. Har du inte gjort det än, se den!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Kategorier