Inte bara korna

Jag spanade i kylen efter något vettigt att äta till lunch. Hittade absolut ingenting, förrän jag upptäckte ärtsoppan. Hurra! Lunchen räddad. Så perfekt – med ostmacka till kunde det inte bli annat än bra.

När jag var barn avskydde jag ärtsoppa. Särskilt själva ärtorna, som mor i sin godhet lät mig sila bort. Nu älskar jag ärtsoppa, som ni nog förstått. Det är minsann mycket som kan förändras i tycke och smak med åren. Här några saker jag inte gillade särskilt mycket då, men tycker mycket om nu: tomater, ost, potatis. Och snällhet.

angel-1009342_1920

Snällhet kommer att rädda världen

Nej, snällhet stod inte alls högt i kurs hos mig. Andra egenskaper var mycket viktigare. Och snäll, ”det är korna också”, fick jag ibland höra. Då var det minsann så mycket bättre att vara smart och cool. Häftig. Sådana människor ville man ju vara med och sån ville man vara själv. (Det var i ungdomen, det.)

Så småningom lade jag till humor till i listan av viktiga egenskaper. Jag lärde alltså med åren också känna en och annan med alla dessa egenskaper och det var ju härliga människor i det stora hela. Jag tycker fortfarande att humor är bland det viktigaste av allt, men de andra grejerna har halkat ner en bra bit på listan.

Med tiden kom jag att inse att de jag tyckte allra mest om var både smarta, coola och hade humor, men de var också bra folk. Rekorderliga. Insiktsfulla. Omtänksamma och hänsynsfulla. Snälla.

För vid det laget hade jag insett att snällhet inte ska förväxlas med mesighet, utan att ordet snäll sade något om hur man betedde sig mot sina medmänniskor. Vad hjälper det om man är smart och cool om man också är elak och hänsynslös, eller om man driver med människor och skrattar åt dem i stället för med dem? Snälla människor gör inte så. De ser alltid en människa i dem de möter. Elaka ser vinnare och förlorare. Snälla människor gör alltid sitt bästa. Elaka människor gör bara sån’t de själva vinner på. Snälla människor ljuger inte för dig. De vill dig väl. Snälla människor är helt enkelt bra folk!

Själv är jag ibland riktigt snäll, men jag är också mänsklig så det händer att det slinker igenom en och annan elak tanke. Den får dock stanna vid en tanke, för större plats än så får den inte ta.

Fram för snällheten – en underskattad resurs!

 

En kommentar

  1. Anna-Lena

    Bra skrivet! Viktigt att lyfta fram snällheten????. Skulle tro att dom allra flesta som läser detta är just snälla. Finns kanske en och annan av den andra typen, men den tycker nog också att han/hon själv tillhör dom snälla. Självinsikt, konsekvenstänk och empati brukar saknas hos dom, bland annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.