Morgontrött

Så blev det morgon igen. Å nej, tänkte jag medan väckarklockan drillade sin muntra morgonsång. Måste jag verkligen vakna redan? Klockan var visserligen slagen sju, men är man morgontrött så är man.

Den här känslan återkommer varendaste morgon, med eller utan väckare, åtminstone nio ggr av tio. Någon gång emellanåt händer det dock att jag vaknar pigg och alert, skuttar ur sängen likt Rönnerdahl*), med ett skratt. 

sleeping-1159279_1920

Hela mitt vuxna liv har jag varit morgontrött. På den tiden jag jobbade på Rönnskärsverken var det kanske inte så konstigt. Då ringde väckaren fem och kvart över stod jag halvsovande mot en stolpe på busshållplatsen i väntan på bussen – om jag inte försovit mig. (Det hände alldeles för ofta..)

Väl på bussen somnade jag, vaknade när bussen passerade rönnskärsgrindarna och på vägen hem kl. kvart över tre var det samma visa. Jag sov. Det gjorde för övrigt många andra på den bussen. Det måste ha sett ut som en buss full av komapatienter. Hann jag, tog jag även en kort tupplur i fikarummet innan arbetsdagen började. Jag var kroniskt trött. Jag hade gott om aktiviteter på fritiden, så med nattsömnen blev det verkligen lite si och så. Turligt nog kunde jag dåförtiden sova ikapp emellanåt.

Numera vet jag, att jag behöver minst 8 timmar per natt. Jag vaknar tyvärr alltför ofta senare än jag tänkt. Väckarklockan går på snooze, ibland får den nog och ger upp medan jag sover vidare lika morgontrött nu som då. Jag hade faktiskt fått för mig att det skulle gå över när jag blev äldre, en förhoppning löst baserad på en extremt morgonpigg f.d. granne och diverse uttalanden från omkringlevande åldringar. Såå fel.

När barnen kom, var det i alla fall bara att stiga upp, ungar är ju ofta morgonpigga, som ni nog vet. Jag tänkte positivt att nu har jag blivit en morgonpigg typ, tack vare dem. Men åren gick och barnen blev också morgontrötta. Sen flyttade de ut och kvar blev jag och min väckare och inga tvingande skäl kvar.

Med åren har jag dessutom blivit trögare i huvudet, så det tar ett par timmar innan jag är vid full vigör. Synd, för man hinner ju så mycket på förmiddagarna om man bara vaknar till någon gång. Tänker tacksamt på min flextid, som gör det nästan omöjligt att komma för sent till jobbet, annars hade jag väl fått stressa ihjäl mig. Nå, nu är det ju så att forskningen visar allt tydligare hur viktig nattsömnen är, så jag tänker att jag har i alla fall har sunda sömnvanor.

Dubbelt så trött

 Nu dubbelt så trött

Men man vill ju inte sova bort sitt liv. Tänker osökt på boken Fredrik Reinfeldt skrev, om ”det sovande folket”. Jag har inte läst boken, men tycker mig ha förstått att han tyckte att större delen av svenskarna ingenting begrep, ingenting ville och ingenting kunde. Vi sov. Eliten däremot. Och borgarna. Han själv förstås. De var vakna, de hade koll och därför skulle de bestämma över oss andra. Vi skulle sluta välfärdsknarka. F.R. hade lösningen. De drivna förtjänade dock det bästa och all framgång de lyckats håva in. (Edit: för en mera initierad sammanfattning, se längst ner i inlägget.) 

Sedan glider tankarna över till diverse Facebooksidor, där många av inläggen går ut på att svenska folket borde Vakna! och Inse att de lever i ett Uselt Land, nära Katastrofens Rand – beroende på lite olika saker. Ofta delar man saker från tveksam källa om flyktingmottagning, brottslighet och politisk-ekonomiska konspirationer av olika slag.

Så gott som alltid används argument byggda på lösan sand. Ställer man en följdfråga får man inget svar. Visar man på fakta man besvärat sig med att leta upp får man ingen respons. Den typiska reaktionen tycks vara: ”jag vet att det är fake news, men det är för jäkligt i alla fall”. Man måste nästan beundra dessa människor för deras förmåga att konsekvent hålla sig med åsikter tvärt emot bevis och logik. Men bara nästan.

Papperskorg

Det kan vara så att jag själv råkar dela saker av tveksam härkomst. Ibland är jag lite för snabb på ”dela-knappen”. Men såna misstag går faktiskt att radera och har jag tur har ingen hunnit skicka dumheterna vidare. Vilket osökt får mig att igen tänka på Fredrik Reinfeldt. Hittar ni hans bok, släng den och dela inte dumheterna vidare.

(*Rönnerdahl har skuttar med ett skratt ur sin säng. Inledningen på Sjösala Vals, av Evert Taube.)

Saxat ur recension i Aftonbladet om Det sovande folket

Ur boken: ”välfärdsdöden, jämförbar med pest, smittkoppor eller AIDS”. Minst halva den svenska befolkningen har förvandlats till ”sovhjärnor” till följd av ”socialdemokratisk hjärntvätt” Slut citat.

”Exakt hur det ska gå till att väcka alla dessa i dödlig sömn försatta välfärdshjärnor framgår inte riktigt i texten. Men när vi väl är vakna erbjuder Fredrik Reinfeldt ett åtgärdspaket. Enkelt uttryckt måste allt utom polis och försvar privatiseras. Nedmonteringen ”av den offentliga sektorn handlar alltså om över­lev­naden för allas vår välfärd”.  (Guillou 10 aug 2014)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.