Ranking: Så bra är lagen just nu

Även jag har fått självmordsuppdraget att ranka och tippa utgången av hockeyallsvenskan redan nu. 

Här kommer min lista – tycker du att jag är totalt ute cyklar eller håller du med dig, så kommentera gärna och tyck till om serien.

1. AIK

Det solklara favoritlaget. De vann serien serien i fjol, har de bästa laget och tränaren. De har dock ett par riktigt tunga tapp till SHL och framförallt Malte Strömwall som lämnar för NHL. Men har fyllt på med bra namn. Tror att Joakim Thelin kommer bli årets överraskning i serien.

2. Timrå

Timrå överraskade många under fjolårssäsongen med deras unga hungriga lag. Nu har de dessutom fått spetsa till det. Enormt viktigt att de får behålla Jonathan Dahlén och får ”tillbaka” Johan Persson. Roger Forsberg mannar tror jag kommer fortsätta att överraska!

3. Oskarshamn

Oskarshamn var bra i fjol – riktigt bra och jag tror de är i toppen för att stanna. Backsidan ser mycket bra ut och dessutom uppges Jonas Liwing ansluta också. Givetvis kommer spelrförlusterna i Mitch Wahl och Nick Deschamps att märkas av.

4. Almtuna

Almtuna känns lite som Björklöven i fjol. De har imponerat under silly season och har smugit upp som lite av favoriter – men ska få ihop det också. Hur som haver är det något bra på gång i Uppsala och kommer definitivt vara med i toppen till säsongen 17/18, då majoriteten av truppen har kontrakt över nästa säsong också. De känns som ett väldigt habilt lag i alla lagdelar och jag tror att deras VM-målvakt i George Sørensen kommer vara till nytta för dem och att Ludwig Blomstrand kommer ersätta Michael Hagas poäng.

5. Modo

Även fast jag inte är det minsta imponerad över Modos lagbygge för stunden så tror jag de kommer vara med i toppen. Om man kommer från SHL och med en fallskärm i ryggen ska man bara vara det!

6. Björklöven

Fågel, fisk eller mitt i mellan. Jag tror det på det sistnämnda. I år är det verkligen upp till bevis för laget och för Tommy Jonsson. Om laget ska vara redo för SHL 2019 så är det ta mig tusan på tiden att de börjar visa resultat! Tommy Jonsson och Daniel Johansson har fått bygga laget helt efter eget önskemål. Nu finns inga undanflykter längre. Jag har tidigare sagt att jag gillar deras satsning på yngre spelare. Tre stora frågetecken dock: Backsidan imponerar inte på förhand, vem ska göra målen och kommer målvaktsparet att leverera? Som sagt, det är upplagt för fågel, fisk eller mitt i mellan.

7. Tingsryd

Trots att de tappat Eric Castongay och Denny Kearny samt målvakterna Wictor Ragnewall och Johannes Jönsson går det inte att räkna bort dom. De har fått behålla stommen från fjolåret och om de lyckas behålla samma lagkultur som i fjol kommer de bli livsfarliga. Blir inte förvånad om de är ännu högre upp i serien.

8. Vita Hästen

Taggar inte speciellt igång när jag går igenom truppen, men de har en mix i laget som jag tror kommer bära laget till slutspel. Förlusten av Axel Brage kommer vara kännbart för Norrköpingslaget.

9. Västerås

Fjolårets fiasko kommer följas upp av ännu ett missat slutspel, fast i år kommer det inte vara ett fiasko. Det har varit extremt turbulent i klubben men de reste sig på nio och överlevde. De har inte samma pengar att slänga runt och det kommer visa sig i resultatet.

10. BIK Karlskoga

Årets tapp står BIK Karlskoga för. Här kan vi snacka om tunga spelarförluster. Henrik Björklund, Christian Berglund, Marcus Nilsson bara för att nämna några. Deras offensiv är extremt brandskattad  och snuvades även på backen Alexander Deilert. I år får de rikta in sig på att ”bara” vara tuffa, då spetsen är bortblåst.

11. Pantern

Pantern gjorde en fullt godkänd debutsäsong i fjol och kommer fortsätta att vara en nagel i ögat. Stora tappet här är tränare ”Lillis” Lundh.

12. Södertälje

Debutsäsong är alltid debut. Har satsat mycket på att behålla stommen från laget som tog upp laget, brukar sällan vara framgångsrikt men Waltin har ett väl fungerat spelsystem som de har att luta sig tillbaka på och som kommer göra att de klara sig kvar utan kval.

13. Mora

Är ett mycket svårtippat lag. Dåligt med pengar och har även de drabbats av tunga spelarförluster. Mycket kommer att hänga på hur målvaktsduon kommer att klara sig. Nu har de valt att satsa på en Hockeyettans kanske bästa målvakt, Mattias Pettersson, och en finne som var reserv i finska andraligan i fjol, Timo Niemi. Gör de succé kan de lika gärna vara med och slåss om en slutspelsplats.

14. Västervik

Har tappat deras nyckelspelare som förde upp laget och inte fått in några nämnvärt heta nyförvärv. Tror Västerviks sejour i hockeyallsvenskan blir ettårigt.

11 kommentarer

  1. Tobias

    Jag förstår inte varför alla tippar timrå så högt..? :S Så fruktansvärt bra var dom väl endå inte förra och de har inte gjort några stjärnvärvningar direkt. Nä ner med timrå 3-4 placeringar och även almtuna sen tror jag tyvärr även vårat löven hamnar lägre ner. Typ 8-9 men jag hoppas jag har fel. Upp med västerås och bik också till playoff. Att aik slutar 1a känns ganska givet dock.

  2. kakmonstret 3.0

    Tappet (?) Av Brock o Hutch kanns tugnt och nagra stjarnor har inte tillkommit. Kanns som i princip alla nyforvarv kan bli hur som helst. Fiasko eller gedigna pjaser. Eller mittimellan. Malvaktssidan samma visa. Kan bli riktigt bra eller inte alls. Backsidan ar val nastan varst. Pavel.. kan han aka skridskor ? Nagon som sett karln lira ? Spannande men valdigt osakert overlag kanns truppen nu. Far vi in en ny eller behalla Hutch plus en gedigen stabil back av shl eller hogsta HA klass sa kanns det betydligt tryggare.

    • Svar

      Det är inte ett kriterium att du ska kunna åka skridskor eller att någon har sett dig spela. Det viktiga är att du har någon sorts relation med Daniel Johansson.

  3. Höstlövet

    Det kommer att bli en mycket spännande och oviss säsong. AIK i topp å Västervik i botten men sen kan det nog sluta hur som helst känns det som, håller tummarna hårt och hoppas på någon etablerad back och minst en vass målskytt så kan det bli en kul säsong sett med Löven-ögon !

  4. enskedelövare

    Det känns som en väldigt öppen säsong på förhand.
    Almtuna och AIK känns spännande.
    Södertälje kan överaska med sitt lag med betoning på LAG.
    Vårt lagbygge kan hamna överallt i tabellen känns det som och det hänger på att TJ får ihop det att denna trupp mäktar med hans taktik till fullo.
    Tippar en placering mellan 8-12.

  5. anonym

    Hade du avvaktat med din ranking några timmar hade du fått med att TAIF värvat Adam Schmidt från Vita Hästen och förstecentern Zack Phillips (1 draftrundan, 28e totalt för fem år sedan). Dessa spelare ger inga garantier, snarare förhoppningar. Men att Tingsryd med det här laget och den arbetsmoral man visade upp förra säsongen skulle endast räcka till en 7e plats det håller jag som tämligen otroligt. Det blir garanterat top5, mer troligt en top3 placering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.