Ljungby Ultrasgate – en märklig soppa

Björklöven möter Troja/Ljungby på fredagen. En klubb som varit i stormens öga senaste veckan efter att portat ett antal fans från premiären. För er som missat alla detaljer. Detta har hänt.

Först och främst konstaterar vi med glädje att Cody Murphy åker med till Ljungby och tanken är att han ska spela ett par byten. Samtidigt stannar David Lindqvist hemma på grund av privata skäl. Lindqvist är tillbaka till nästa match.

Ni ser en intervju med Cody om hans skadeperiod här på Björklövens hemsida. 

Men till ärendet. Detta har hänt:

Supportergruppen Ultras Ljungby släpptes inte in för att se Trojas hemmapremiär förra fredagen. Detta då de hade på sig svarta tröjor med den här symbolen.

image

– Vi har haft en dialog med supporterfalangen som kallar sig Ultras och de uppträder då i svarta tröjor och står för något som vi inte förknippar med vår förening. Vi har haft informationsmöte med dem och sagt att de är jättevälkomna på våra matcher men tyvärr vill de inte lyssna på det, sa Trojas ordförande Per Wass i en intervju med Cmore efter premiären som Troja förlorade med 1-3 mot Västervik.

Ni kan läsa intervjun i sin helhet här. Man kan säga att Per Wass var ute på djupt vatten just i den intervjun då han inte riktigt kunde svara på vilka kopplingar Ultras Ljungby hade till fascism.

Dagen efter fick Ultras Ljungby stöd av fansen till Växjö Lakers i Vida Arena, Flera mediaprofiler inom hockeyn så som MrMadhawk ochSanny Lindström uttalade sig kritiskt mot Trojas hantering av ärendet.

På måndagen gick sedan Troja/Ljungbys styrelse ut med ett pressmeddelande där de stod bakom sina handlinga:

”De som bär tröjor med namnet Ultras och dess symboler inte kommer att släppas in” stod det i pressmeddelandet.

På måndagen så började också media att granska symbolen som ni ser ovan som är Ljungby Ultras och då framkom det att den i andra sammanhang har haft tydliga kopplingar till fascims.

Enligt smålandspostens artikel från i måndags prydde den ansiktslöse manne emblemet för Casuals United, en protestgrupp på yttersta högerkanten som bildades i England.

– Det har jag inte vetat om. Jag fick information om det skickat till mig i dag. Det är jättetråkigt faktiskt. Bilden är tagen från en ultras tifosida på nätet. Vi är absolut inte fascister, säger Robert Nilsson från Ultra Ljungby till smålandsposten.  

Ultras Ljungby har efter den artikeln tagit beslutet att överge loggan. Det kommunicerades i ett öppet brev på tisdagen. Ni hittar brevet här. 

Enligt brevet så har Ultras Ljungby ingen politisk ställning och vill därför inte förknippas med en sådan logga. De visste inte vad den stod för när de tog den och nu väljer de alltså att ta bort loggan.

Robert Nilsson fick då frågan av Smålandsposten:

Men vet ni redan att ni är välkomna tillbaka in i Ljungby Arena?

– Alla är ju välkomna in, det är ju kläderna som är diskussionen. Inga personer är ju portade. Snacket om kläderna och hur det sköttes har varit problemet.

Samtidigt har Ultras Ljungby fått stöd av den större supportergruppen Troja Support som enligt sin hemsida startat en ekonomisk insamling för att anlita juridisk expertis som ska utreda om Trojas ledning har rätten på sin sida att utfärda tillträdesförbud och om det finns anledning att stämma Trojas ordförande för grovt förtal. Det har också varit snack om bojkott från Troja Support ända tills alla släpps in på arenan igen.

Historien kanske borde vara över här, men om vi kikar bakåt så sa Trojas ordförande så här i Cmore:

– Polisens rekommendation var att de inte kunde garantera säkerheten om vi hade gjort det. Vilket vi också har meddelat Ultras Ljungby i tidigare möten, säger Pelle Wass.

Till SR Kronoberg sa kommunpolisen Hans Sjöberg så här:

– Jag tycker Troja-Ljungby fattat helt rätt beslut. Vi har en historik med diverse bråk runtom arenor och på andra ställen de har åkt till. Det finns en historik av pyroteknik och våld.

Så här har vi pressmeddelanden som fokuserar bara på loggan och den svarta tröjan, medan polisen som tycker att Troja gjorde rätt pratar om våld, bråk och pyroteknik. Vad är det egentligen som är huvudanledningen till att dessa 6-7 män inte släpptes in i fredags?

Stämmer detta med våldshistorik och andra problem, då är det ju det som ska föras fram och inte någon logga som anledning.

Detta är i slutändan en makalös soppa. Det känns inte solklart vilka som kommer att komma av Trojafansen till matchen mot Björklöven och vilka som kommer att släppas in. Ordförande Wass tyckte i Comre att ”Det inte riktigt var samma tryck i arenan som vanligt” i hemmapremiären. Det återstår att se om det blir det nu.

Oavsett borde Troja/Ljungbys styrelse och ordförande se sig i spegeln och inse att det här är deras soppa som de inte hanterat bra. Skulle detta varit Björklöven hade allafall jag varit ganska hård i skrift. I slutändan är detta inget som uppstått ur intet och då har det funnits tid och möjligheter att reda ut ärendet innan det blev en mediasoppa.

Jag ställer mig i sak inte bakom någon då jag inte vet tillräckligt mycket. I grunden kan du aldrig stänga ute någon för att de har en avvikande politisk åsikt så länge de inte skyltar med den eller stör någon. Jag är självklart mot all form av nazism eller fascims, men klubben och supportrarna måste kunna ha en dialog som gör att alla problem där ingen brutit lagen eller gjort något annat förkastligt ska behöva stoppas i dörren. Har den dialogen inte fungerat eller strandat måste en ordförande ha bättre koll på detta. En ordförande ska ha koll på alla utstickande saker som sker i din förening. Att porta supportrar till exempel måste du vara redo på att svara på frågor kring och ha bra svar. Annars är det bara amatörmässigt. Det är alltså inte handlingen att porta utan de tafatta svaren som är grejen.

Jag åker till Ljungby i morgon precis som Björklöven och jag tror inte att vi hört det sista om” Ljungby Ultrasgate”. Trots att det i mina ögon är en historia som borde ha lösts mellan fans och förening långt innan den hamnade i riksmedia.

13 kommentarer

 1. Rick

  Den där Robert Nilsson verkar vara en ganska oskön snubbe. Av hans facebook att döma så ser han ut att vara väldigt förtjust i Hitler, bland annat.

  Tror inte att han och hans Ultras är så oskyldiga som han vill få dem att verka.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det är ju det som är grejen. Då borde det förtas fram. Nu skyller de allt på en logga som om den tas bort inte löser problemet.

 2. Manne

  För mig är det väldigt enkelt. Skyltar du med fascistiska symboler har du inget på en idrottsarena att göra. Skulle någon göra det i anslutning till vårt klubbmärke skulle jag bli heligt förbannad. Fruktansvärt sunkigt. Således helt rätt i sak av ordföranden. Tummen upp!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Tycker du att ordföranden hanterade allt bra? Jag tycker att han borde varit mer förbered och gett klarare svar. Sedan om denna grupp är fascister eller liknande är det illa. Det är inget som ska ges utrymme på arenor, men portar du någon så ska du vara påläst och glasklar i frågan. Det är min åsikt.

   • Johan

    Du verkar inte ge emblemet den betydelse som det faktiskt har. Ordföranden gjorde ett väldigt dåligt framträdande. Det jag hörde klart och tydligt var att folk var välkomna om de inte bar de aktuella kläderna. Att föreningen genom ordföranden framför att de inte vill bli förknippad med det som emblemet representerar tycker jag är helt rätt och jag önskar verkligen att Löven skulle göra samma sak. Vad är det du skulle kritisera hårt? Att ordföranden gjorde ett dåligt framträdande? Det håller jag med om men hur många finner orden när något just har hänt? Jag förstår att alla som jobbar inom nyhetsmedia vill vara först men en risk med det är att allt inte riktigt är vad det verkar vara utan att man har lagt lite tid och research på saken samt inblandade personer. Här har vi alltså en tvättäkta nazist som står och hävdar att han inte visste att symbolen var fascistisk. Är inte det mer uppseendeväckande än en ordförande som borde skickas på kurs i mediahantering? Nu var ju ordföranden i och för sig tydlig med en sak till – det hade ju varit en dialog om vad som gällde men det var bara en i Ultras som hade uppfattat det. Bra jobbat Troja!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Du verkar inte förstå mig. Vad jag tycker är att det här inte ska behöva bli någon stor mediasoppa. Med en vettig kommunikation med mer än en person från Ljungby Ultras så skulle det här kunna ha passerat utan att blivit jobbigt för klubben medialt. Det är ju inga personer som uppstått nu ur inget. Det är ju personer sm funnits kring klubben. Det är det jag menar. Ja, kikar vi på facebook så ser det ut som att det är en nazist. Det är oerhört illa, men vad vet vi om de andra i Ljungby Ultras. Är de också Nazister. Det vet allafall inte jag. När det gäller loggan så när man googlar lite på den så har den starka kopplingar till andra grupper med högerextrema åsikter, men samtidigt säger Ljungby Utlras att de inte visste det och nu ska ta bort loggan. Ljuger de? Kanske, men då tillbaka till början. Skulle inte Ljungby Ultras och Troja kunnat haft en dialog som gjort att den här loggan hade försvunnit tidigare. Självklart. Det är min syn.

     Om man nu vill gå ut och markera mot den här gruppen och är säker på att de alla står för saker man inte gör. Då skulle jag säga att förebygga är att föredra genom att gå ut på förhand offentligt och markera. Inte vagt efteråt.

     • Johan

      Ibland kan en ”mediasoppa” faktiskt vara att föredra. Det här har kanske inspirerat andra klubbar? Leksand signalerade att de inte skulle släppa in de som bar detta emblem. Hade den ens varit medvetna om saken om det inte blivit en mediasoppa? Alla vill att allt som händer i Allsvenskan ska handla om hockey. Resten ska gå obemärkt förbi. Att fascistiska symapatisörer försöker erövra läktarna är dock så allvarligt att det inte får gå obemärkt förbi. Jag hoppas att fler likt Leksand nu håller ögonen öppna.

 3. Tintin

  Det är inte mycket till ultras ifall de inte ens vet vad deras egna symboler står för. Min högst spontana gissning är att detta är några wannabes som vill spela tuffa med ”häftiga” symboler. Och ja, jag är helt övertygad om att de har koll på symbolens innebörd och historia. Är det några hardcore-nazzar? Nej, det tror jag inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.