Lövens motståndare 18/19 – Modo

Bloggen går under de sista veckorna inför premiären igenom lag för lag som Björklöven kommer att möta under säsongen, läget i laget och mina tankar om deras säsong. Idag Modo.

Modo

Placering i fjol:

10:e plats med 72 poäng. Andra raka säsongen i allsvenskan där Modo missar slutspelet och slutar efter Björklöven.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var tippade topp fyra inför serien och var topp tre när det kom till spelarbudgeten. Även jag själv hade Modo topp fem. Att de inte skulle klara topp 8 var en hyfsad skräll sett till ekonomin, hallen och förutsättningar med J20 Superelit och annat.

Truppen just nu:

Erik Hanses, Isak Edman

Tobias Ericsson, Sebastian Walfridsson, Emil Carnestad, Tom Hedberg, Victor Aronsson, Victor Berglund, Tobias Enström, Oscar Hedman, Tommy Enström

Tobias Åhström, Kristian Jakobsson, Victor Öhman, Anton Karlström, Henrik Björklund, Magnus Häggström, Lukas Wernblom, Oscar Öhman , Daniel Sylwander  , Max Tjernström , Jonathan Johnson, Johan Eriksson, Oskar Pettersson, Joakim Hagelin, Kalle Jellvert, Tim Wahlgren, Patrik Karlkvist

Spelare ut och in:

In: Isak Edman – KRIF, Tom Hedberg – HV71, Victor Aronsson – Karlskrona, Tobias Enström – Winnipeg Jets,  Tobias Åhström – MODO J20, Kristian Jakobsson – Mora, Anton Karlström – MODO J20, Daniel Sylwander – Rögle, Max Tjernström – MODO J20, Jonathan Johnson –  Troja, Oskar Pettersson – MODO J20, Joakim Hagelin – Oskarshamn, Kalle Jellvert – Örebro,

Ut: Hans Särkijärvi, tr, klubb ej klar, Jesper Sellgren, b, Luleå, Marcus Oskarsson, b, Södertälje, Henri Auvinen, b, klubb ej klar, Emil Molin, f, Malmö, Oskar Stål Lyrenäs, f, Björklöven, Mikael Frycklund, f, Västerås, Martin Röymark, f, Vålerängen, Victor Ekarv, f, AIK (lån tillbaka) , Sam Marklund, f, AIK, Emil Alba, f, Västervik

Kommentar till truppen:

Modo tappade ett par viktiga spelare i Jesper Sellgren, Markus Oskarsson på backsidan och Emil Molin framförallt på forwardssidan, men Tom Hedberg och framförallt sjuka nyförvärvet Tobias Endström stärker ju upp backsidan, medan Daniel Sylwander, Joakim Hagelin och Jonathan Johnsson känns bra på forwardssidan. Frågan är dock om inte laget hade behövts byggas om mera från grunden. Det kändes obalanserat i fjol och nu har laget ännu mera bredd på forwardssidan, men vem ska vara spetsen. Någon måste ta steget och jag ser inte så mycket utveckling utan mest färdiga spelare på forwardssidan. Ett bra allsvenskt lag, men truppen skulle behöva spetsas och samtidigt ha fler jobbiga spelare och det borde gjorts redan under sommaren. Nu är det en bra mellanmjölk bara.

Nyckelspelare:

Tobias Enström blir ju en ledare och ska vara seriens bästa back. Erik Hanses är kanske den mest solklara ettan av alla målvakter i serien. Någon av Johan Eriksson eller Patrik Karlkvist skulle behöva ta steget från bra poängmakare till klasspelare.

Vid sidan av isen:

Björn Hellqvist som ledde Oskarshamn till playoff till SHL-kval förra säsongen har kommit in och det är en erkänt duktig tränare. Det borgar för att Modo inte ska falla som ett korthus den här säsongen. Annars är per Styf kvar som assisterande tränare, Michael Sundlöv arbetar i hyfsad lugn och ro som sportchef och Johan Widebro är kvar som VD. Dessutom omvaldes Ulf Strinnholm som ordförande på årsmötet i somras. Trots resultaten finns det en ganska bra kontinuitet inom Modo just nu. Till och med mer än när laget var i SHL sista åren.

För andra året i rad gjorde Modo Hockey en vinst i bokslutet för förra säsongen, den här gången med 2,3 miljoner. De har nu 5,2 miljoner i eget kapital och minskade kostnaderna med 16 miljoner jämfört med säsongen innan då kommunen i stort sett räddade föreningen. Den senaste säsongen stod den på egna ben på ett helt annat sätt och tillvaron i allsvenskan är just nu ganska stabil.

Kuriosa kopplat till Björklöven:

Björklöven har vunnit åtta raka matcher mot Modo. Det är en helt otrolig siffra och sex av de åtta är uddamålssegrar. Ju längre den raden blir desto mer uppmärksamhet kommer den att få inför varje match och då kan det sätta sig i huvudet på Modospelarna. Självklart kommer de att säga att den inte spelar någon roll, men det börjar bli galet många matcher nu.

Försäsongen:

Timrå – Modo 5-4 e.st.
Modo – Björklöven 0-3
Skellefteå – Modo 3-4
Mora – Modo 3-4
Timrå – Modo 4-3 e.fl

Kvarvarande matcher:

12/9 Modo – Örnsköldsvik

Noterbart: Bortsett från plattmatchen mot Björklöven har Modo gjort en bra försäsong, men det är ingen som riktigt sticker ut. Visst Tim Wahlgren har haft någon bra match, Karlkvist har målat, Jonathan Johnsson har blixtrat till, Henrik Björklund likaså, men det talar bara om det som Modos trupp ser ut som. En oerhörd bredd, men ingen (förutom Enström) som sticker ut.

Det tror jag om Modos säsong:

Som sagt. Mellanmjölk. Jag tror att Modo kommer att vara extremt ojämna, säkerligen värva en del under säsongen när de har en sämre period, men i slutändan så slutar laget mellan plats 6-9. De borde egentligen sluta högre upp, men när jag tittar på laget så ser jag inte att de är beredda att göra det hårda jobbet och jag ser inte spelare med utveckling i sig. Jag ser ett ganska mätt och färdigt lag som är obalanserat, men med seriens bästa back och en bra tränare. Jag är förvånad om Modo landar högre än sexa.

En kommentar

  1. Pingback: Premiärdag – Modo hemma | Lövenbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.