Inför upptaktsträffen – Hockeyallsvenskan 2019-20 del 3 av 3

På måndag är det dags för upptaktsträffen och nästa vecka på onsdag drar serien igång. Därför är det hög tid för bloggens genomgång av hockeyallsvenskan 2019-20. Idag del tre av tre

Timrå

Läget:

Åkte ur SHL efter att slutat toksist och läckt som ett såll hela säsongen och sedan varit sämre än Oskarshamn i kvalet. Var inte redo för SHL. har nu bytt ut stora delar av laget tillbaka i allsvenskan, men har kvar tränaren Fredrik Andersson och har fått in Jonathan Dahlén som gått skadad i USA. Har förväntningar på sig att vara högt uppe i tabellen.

Nyckelspelare:

Jonathan Dahlén är seriens viktigaste spelare för ett lag. När Timrå gick upp var han Timrå. Nu har han varit ur form på försäsongen. När kommer han i form. Ska inte vara i hockeyallsvenskan egentligen. Emil Berglund och Jeremy Boyce har varit med upp och ned och blir viktiga grundpelare i laget. Nu skadade Marcus Hadegård är tänkt nyckelback för laget.

Utropstecken:

Filip Westerlund från Frölunda är en klassback. Kan Timrå få behålla honom hela säsongen är det ett utropstecken. Tim Wahlgren från Modo lär få en mer central roll här. Han kan slå igenom. JVM-spelaren Jens Lööke har varit två säsonger i AHL utan att lyckas. har egentligen aldrig lyckats fullt ut i allsvenskan tidigare. Kan bli grym tillsammans med Dahlén.

Frågetecken:

Förutom Dahléns form så är frågan hur bra 32-årige Morten Madsen fortfarande är. Är värvad som spets.

Kommentar:

Timrå har sett bedrövliga ut vissa matcher på försäsongen, men har ett i grunden bra lag med en Dahlén i form som superspets. Det är ganska många unga spelare som ska få utveckling om detta ska bli riktigt bra, men jag ser heller inte så stora svagheter om Dahlen och Madsen funkar.

’¤ ¤ ¤

Tingsryd

Läget:

Tingsryd höll sig kvar i fjol med nöd och näppe i sista omgången. Har sedan tappat Tallberg, Ljunggren, Öhrn m.fl. Ja typ all spets laget hade förra säsongen och fyllt på med spelaren från ettan. Har seriens mest oprövade och tunna lag tillsammans med Kristianstad.

Nyckelspelare:

Rasmus Bengtsson är kvar och blir viktig med sin rutin och kvalitet från backplats. Joachim Nermark har gått från tredje till förstacenter och blir viktig. Lagkaptenen Filip Owesson blir också viktig med sin rutin med så många nya spelare.

Utropstecken:

Många, men målvakten Andreas Ljunggren måste bli ett om det ska funka för Tingsryd, Ludvig Elvenes lär få en central roll och kan slå igenom. Sedan om jag ska ta en av poängstarka ettanspelare från i fjol så tror jag att Anton Svensson, 53 pinnar i Köping i fjol kan göra det i allsvenskan också.

Frågetecken:

Ja, stora delar av laget är ett frågetecken. Vem ska göra det framåt, hur ska det här materialet hålla i serien. Framförallt offensiven känns oerhört skakig.

Kommentar:

Tingsryd åker ut om de inte värvar. Svagaste laget på pappret i serien hur svårt det än historiskt är att komma till Nelson Garden Arena.

¤ ¤ ¤

Vita Hästen

Läget:

Hade ett sjukligt svagt lag i fjol som hängde på Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson och de fick kvala sig kvar vilket de klarade. Har byggt om laget till stora delar med elva nya spelare under nye tränaren Tony Zabel. Dock är förväntningarna ganska låga fortfarande.

Nyckelspelare:

Markus Ericsson och Jesper Samuelsson ska bära laget offensivt även i år. Har även rutin och Hästenhjärta. Nyförvärven Jacob Spångberg och Simon Fernholm stabiliserar backsidan och blir viktiga där.

Utropstecken:

Oliver Norberg som spelat en säsong i AlpS-ligan gjorde där 72 poäng på 40 matcher och blev MVP i serien. Känns oerhört spännande. Patrik Blomberg kommer från skada i Timrå och var riktigt bra sist han var i allsvenskan med Västervik. Kan vara en toppspelare den här säsongen.

Frågetecken:

Målvaktssidan. Viktor Kokman och Oscar Masiello från Löven är i mina ögon seriens svagaste målvaktssida. Det kan nog värvas något under säsongen här.

Kommentar:

Hästen har tagit tydliga steg framåt med sin trupp den här säsongen. En imponerande centeruppsättning, stabila backar och åtminstone två kedjor som håller. Jag tror på ett steg upp den här säsongen för Hästen.

¤ ¤ ¤

Västervik

Läget:

Västervik körde fullt ut på främlingslegion förra säsongen och det slutade med en åttondeplats efter en ruggig slutspurt och en slutspelsserie där Västervik slutade näst sist. Har bytt ut halva truppen, men satsar precis som i fjol på många (fem) transatlanter. Det blev en succé i fjol med flera som gick vidare till större klubbar. Nu börjar Västervik vara etablerade i allsvenskan och kan börja sikta uppåt.

Nyckelspelare:

Victor Öhman kommer som vanligt att bli viktig i powerplay för Västervik, Erik Gustafsson står för rutin i en oerhört ung backuppsättning, Darren Nowick är kvar och var ofta matchavgörande förra säsongen. Blir en offensiv kugge.

Utropstecken:

Erik Nyström har levererat i flera klubbar, Pantern, AIK tidigare. Borde kunna göra det även här. Oscar Pettersson hade en marginell roll i Modo. Lär få mer speltid här. Kan han blomma ut.

Frågetecken:

Målvaktssidan Adam Vay senast i Slovakiska Jegesmedvék och Samuel Ward från Sparta som tidigare varit i Asplöven utan att imponera gör att jag känner mig orolig allafall. Sedan fyra nya transatlanter. Visserligen inte bara från ECHL den här gången, men ändå då. Hur många av dem floppar? Det är ju inte säkert att lyckas varje gång med dessa.

Kommentar:

Västervik ser ganska spännande ut i år. De har visserligen en ung backsida, men det är trots allt fem backar kvar från förra säsongen då den såg bra ut efter jul.Målvaktsparet känns oklart, men forwardssidan känns som att den kan bli riktigt bra. Det ser spetsigt ut. Västervik kommer att fortsatt ses som en lilleputt, det tar tid att bygga upp något annat, och kan slå lite ur underläge. Det passar nog bra.

¤ ¤ ¤

Västerås

Läget:

Gjorde en succésäsong som nykomling i fjol och var uppe och nosade på en allsvensk final. Blev omåkta tillslut och föll även kort mot Leksand i slutspelsserien. Har tappat ett par nyckelspelare från i fjol med seriens bästa målvakt Samuel Ersson i spetsen och trion Frycklund, Zetterberg, Östman till SHL. Har fyllt dessa hål ganska bra med smarta spännande värvningar rakt igenom, men har själv ingen målsättning att vara topplag.

Nyckelspelare:

Fredrik Johansson är lite av Mr Västerås och blir viktig som lagkapten och styrande center. Med ett par tappade backar ser Jerome Leduc ut att få en nyckelroll med mycket istid från backplats. Att Västerås fick behålla Marcus Bergman och Sebastian Benker på forwardssidan var viktigt med alla tapp. De måste leverera offensivt.

Utropstecken:

Erik De La Rose som varit från svensk hockey i fem år kan vara en kanonvärvning, Jesper Myrenberg i målet ser spännande ut och kan slå igenom.

Frågetecken:

Viktor Hertzberg gjorde 39 poäng i fjol, är tänkt som spetsersättare. Hur mycket berodde på Mårtensson förra säsongen? Kelsey Tessier är tillbaka i allsvenskan. Kan vara en spetsvärvning som levererat förr, men var dålig i Löven 14-15, floppade i Österrike 17-18. Vilken Tessier får Västerås nu? Sedan även om det är två vettiga målvakter, hur stort blir tappet av Ersson från i fjol?

Kommentar:

Västerås har värvat bra med tanke på all kvalitet de tappat. Imponerande. Det är målvaktsidan som i princip var omöjlig att ersätta, men annars känns laget i stort sett lika bra som i fjol. Ruskigt bred centersida. Västerås må ha en låg målsättning, men ska kunna vara med och slåss uppe kring en topp 4-5-plats.

En kommentar

  1. Pingback: Matchdag – Västerås borta | Lövenbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.