Förändringar i centrum

Umeborna kommer inom kort märka av allt mer av att vi lever i en stad med framtidstro. Umeå förtätas, ombildas och utvecklas.

De stora byggprojekten känner många till. Järnvägstorget görs om med fler cykelparkeringar och fint estetiskt utseende. När den nya tunneln är färdig stängs den gamla till Haga. I närheten planerar Umeå Parkering AB(Upab) för 300 nya parkeringsplatser i ett p-hus.

Kungspassagenhuset(kvarteret Forsete) blir hela 13 våningar högt och mitt emot förebereds höghushotell i Åhlenskvarteret mot Vasagatan(kvarteret Thor). Lite längre bort vill Uman Hotell växa och mot Västra esplanaden förbereder Norrporten ett kompletterande höghus vid Thulehuset. Samtidigt är arbetet i full gång för det nya badhuset vid Mimerskolans grusplan. På kajen drar bygget av kulturväven igång med 15000 m2 för att stärka Umeås kulturliv, längre söderut färdigställs konstnärligt campus.

Allt detta kommer att ske inom de närmsta åren fram mot 2014. Vår stad ändrar karaktär. Samtidigt måhända i skymundan bedriver tekniska nämnden ett omfattande arbete med gator och parker som kanske inte alla Umeåbor är medvetna om:

– Just nu skissas på en upprustning av rådhusparken och hur vi kan förlänga den nedmot kajområdet på ett naturligt sätt samtidigt som vi gör en fräsch och öppen rekreationspark där gamla trädgård Norr legat.

– Vi fortsätter färdigställa kungsgatans nya look på sträckan som är kvar mellan renmarkstorget och västra esplanaden. Samtidigt rustas Renmarkstorget upp.

– Strandgatan ska göras om till mer stadsgata och trottarerna breddas när bygget av kulturväven drar igång.

– Broparken omvandlas under 2011 och 2012 efter dialog med våra duktiga ungdomar till en aktivitetspark för barn och unga.

– Under de kommande två åren ska rådhusesplanaden förnyas. Ska vi bredda trottoarerna och tillgängligheten för oskyddade trafikanter?

– Skolgatan fräschas upp i riktning mot ök

– Trädbeståndet ses över i Döbelns park i år. Samtidigt finns tankar om att på sikt göra om trafiklösningen och ta bort cykeltunnel från vänortsparken så att vi ökar tillgängligheten.

Samtidigt som allt detta pågår eller är på gång så genomför vi en omskyltning av hastighetsnivåerna för trafiksäkerhetens skull och arbetar både med en parkeringsstrategi och en kollektivtrafikstrategi. Vi arbetar också vidare med renhållning och att göra centrum mer attraktivt.

Längre fram i tiden mot 2015 väntar upprustning av Vasaplan och Rådhustorget. Umeå omvandlas nu snabbt och glädjande nog till det bättre. Vi ska vara stolta över vår stad.

Etiketter:

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Men det är inte till det bättre, varken för centrum eller Umeås anseende, att bygga en bad- och simanläggning på Nannakvarteret som ger ett äventyrsbad som blir en tredjedel av Paradisbadet mot i kommunens badutredning som beskrev ett större. Man har också använt bara 60 % av kvarterets yta mot hela i badutredningen.

    50-m-bassängen kommer inte att klara åskådar- och deltagarutrymmet som behövs för mästerskap, vilket badprospektet angav för de privata aktörerna.

    Dessa har därmed inte uppfyllt de politiska kraven, vilka man också gått ifrån genom att flytta bassängerna från markplan till ett par våningar upp. Något som inte heller gjorts konsekvensbeskrivningar av.

    Hur kan det komma sig att det inte hellar finns kontroll av vad som beställdes och vad som är föreslagit? Kan det vara så att politikerna i Umeå inte läst badutredningen, inte studerat badprospektet och inte granskat badavtalet? Utan att man varje gång de privata aktörerna gjort en förändring litat på deras försäkringar om hur tjusigt och bra allt blir.

    Utanför innehållsavvikelserna som borde underkänna planeringen, finns också en trafikstudie som inte är gjord kring grusplanen utan är en gammal från badplaner på kajen, som av någon anledning nu får gälla på helt annan plats med andra förutsättningar? Har Tekniska nämnden kännedom om detta? Och godkänt studien?

    I andra sammanhang när det privata vill utveckla i Umeå, är det från vänsterhåll krav på kvalitet och vad som föreslås. Varför får allt rinna på för bad på Nanna när så mycket har blivit fel under planresans gång? Som också att bidragskraven på 22 mkr är nästan det dubbla mot badutredningens beräkning, och då har ändå ”badhuset” krympt till 60 %! Inte kan man väl få fullt bidrag för en så klart mindre hus?

    När Fritidsnämnden inte fått ansvara för badplanerna och kontrollera, och Närings- och planeringsutskottet inte har någon tjänstemannaorganisation som kontrollerar, behövs att andra nämnder, t ex Tekniska och Byggnadsnämnden gör det:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se