Dags för cykelmotorvägar

Vi socialdemokrater satsar under mandatperioden extra medel för att underhålla cykelvägnätet. Vi ser också över det prioriterade gc-nätet, utökar det med nära en tiondel per år, bygger till sammanhängande länkar och ser till att skolvägarna är trygga.

Men det gäller att hela tiden gå vidare och vara innovativa om vi ska bygga en stad där gång- cykel och kollektivtrafik är de mest använda transportmedel 2020. En del som vore intressant att titta vidare på är så kallade cykel-motorvägar. Det vill säga breda och raka cykelvägar som man på snabbt sätt kan ta sig fram över stora sträckor, tydligt utmärkta, lätta att hitta och som prioriteras vid korsningspunkter med biltrafiken.

Utvecklingen går i den här riktningen. I Köpenhamn och London har man jobbat ett tag med detta.  i Örebro har också arbetet påbörjats och mellan Lund-Malmö byggs en cykelmotorväg. Här hemma i Umeå bör vi inte vara sämre. Vi gör nu försök med Nygatan som enkelriktas och cykelvägen breddas för att skapa ökad framkomlighet. Jag vill att vi sedan går vidare och tittar över hur ett cykelmotorvägnät kan se ut i staden.

Andreas Lundgren(s)
2:e vice ordf, tekniska nämnden

d

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se