Därför ler Brevik

"Just nu famlar Skandinavien i mörker, vi försöker förstå Breiviks beteende. Förgäves, ser det ut som. Men om vi tar forskningen till hjälp och tolkar Breivik som fascist – utifrån den massiva kunskap som vunnits inom vetenskapen internationellt de senaste 20 åren – så blir Breivik plötsligt begriplig. Dessutom förklaras hans beteende, både morden på Utøya och leendet i rättssalen i Oslo."

 

På DN-debatts kultursida 20 april skriver journalisten Henrik Arnstad intressant om Anders Behring Brevik. För att förstå varför Brevik ler i rättsalen måste vi förstå handlingarna utifrån dennes tankevärld och inte patologi.

Jag rekommenderar att alla att läsa Arnstads inlägg i debatten. Läs artikeln här.

2 kommentarer

  1. ann

    Känns det inte som en ngt förenklad förklaring att skylla på att Breivik är fascist. Jag tror det krävs mer än så för att ensam utföra ngt som han gjort. Jag har mkt svårt att acceptera att han skulle vara fullt frisk.
    Jag tror inte att en människa som mår bra i själen utför en sån här handling även om han råkar vara fascist.

  2. Ola

    Helt frisk kan den här mannen inte vara. Men förklaringen att ABB skulle vara facist ger faktiskt en vettig föklaring till varför ABB är livrädd för att bli förklarad som sinnesjuk. Då skulle hans ”offer” vara förgäves, historien skulle minnas honom som en galning.
    Att världen redan ser honom som en galning har sannorligt gått honom förbi. Men det är sannorligt personer i högerextrema kretsar som ABB vill imponera på.
    Min personliga reflektion är att om ABB´s värsta mardröm är att bli dömd till psykiatrisk vård, så döm honom till det. Normännen har säkerligen en motsvarighet till rättpsykiatrisk vård med särskild prövning, vilket innebär att man får sitta inne tills en nämnd med politiker anser att du inte är farlig längre. Han kan gott sitta på en nedsliten avdelning fullpumpad med neuroleptika, tills det är dags för sjukhemmet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se