Övervakningshetsen

Barack Obama aviserar nu att den amerikanska allmänheten ska få större insyn i USA:s avlyssningsprogram. Det är verkligen på tiden, att det alltid ska behöva vara så att det ska övervakas först och tänkas sedan på medborgarnas rättigheter.

Edward Snowdens avslöjande visar att övervakning nu är så sofistikerad att vem som helst i hela världen kan bli avlyssnad när som helst. Jag kan som medborgare i Sverige inte längre begära ut handlingar anonymt eller använda min lagliga rätt till källskydd vid kontakt med media utan att dessa uppgifter samlas in av en främmande stat. Och till detta är det knäpptyst världen över då alla är rädd för att stöta sig med de stora stater som håller på med detta. Varenda smartphone är idag en gps som talar om hur du flyttar och rör dig, det som är en positiv teknikutveckling kan snabbt förbytas till otäck överraskning när tekniken nyttjas för att bevaka allting som du gör.

Och den som trott att det varit förbehållna terrorister att bli övervakade fick en liten överraskning när det visade sig att USA buggat bland annat Tysklands sändebud i en FN-byggnad. Det är bekvämt med övervakning och när man ändå håller på så varför inte övervaka allt möjligt liksom. Men om våra mänskliga rättigheter ska baseras på främmande stats hållning för dagen så är vi väldigt farligt ute.

Likadant är det här hemma när vi diskuterar kameraövervakning som nu senast vid stationstunneln. Jag blir så trött på oppurtunistiska borgerliga politiker. Övervakningens syfte av stationstunneln var att skydda konstverket, när det visar sig att skadegörelsen är mindre än väntat så drar man sig inte för att utnyttja en tragisk händelse(som dessutom inte ägde rum i tunneln där kamerorna ska sitta) för att fortsätta driva på mer övervakning. Som socialdemokrat utsluter jag inte kameraövervakning i olika former men det måste ske utifrån saklighet.

Övervakning av medborgare ska göras genom ett transparent regelverk som vilar på principer och inte godtycke. Dessa principer ska tas innan man kastar sig ut och övervakar skiten av medborgarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se