Budgetdebatt

Då var det då dags för budgetfullmäktige för Umeå kommun. Lenart Holmlund(s), Anders Ågren(m) och Tamara Spiric(v) och Nasser Mosleh(mp) har just gjort sina inledningsanföranden.

De två huvudförslagen, majoritetens och alliansens står i fokus. Alliansen vågar inte frångå Socialdemokraternas grunddrag särskilt mycket. I de stora dragen är förslagen likvärdiga förutom att alliansen som vanligt ”fuskar” med att få ut mer pengar till drift genom ökade besparingar på ”administration” samt konkurrensutsättningar.

Men det vi ska komma ihåg att alliansen tidigare under åren velat sänka skatten under mandatperioden med 1 krona vilket motsvarar 240 miljoner. Det är pengar som tas direkt från kärnverksamhet, dvs social omsorg och skolan. Hade alliansens politik med stora skattesänkningar fått genomslag denna mandatperiod kombinerat med det vi nu ser med snabbt minskade skatteintäkter så skulle det utan tvekan inneburit veritabel katastrof för Umeå kommun. Alliansen lägger också ett 40-tal uppdrag i sin budget som inte är finansierade i driftsbudgeten vilket också innebär belastningar på nämnderna.

Det är viktigt att ha ordning på ekonomin och ha trygga intäkter över tid. Där har alliansen ett stort trovärdighetsproblem.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se