Kris i skolpolitiken

Skolminister Jan Björklund(fp) har haft en jobbig tid sedan PISA-undersökningen visat att elevernas resultat sjunker inte minst kring läsförmåga. Av ideologiska skäl viftar Björklund bort kritik från forskarhåll mot det fria skolvalet. Folkpartiet fokuserar istället på att gräva upp sin käpphäst om återförstatligande av skolan som det nya mirakelreceptet. Det och att elverna ska komma i tid till lektionerna.

Möjligheten att Björklund lyckas få med sig övriga regeringen på ett förstatligande av skolan är lika med noll. Moderaterna har varit snabba med att ta avstånd från de utspel Björklund gjort i frågan.

Det innebär att vi har en skolminister som inte kan genomföra den reform han anser vara avgörande för att vända skolans utveckling. När resultaten sjunker står alltså den ytterst ansvarige handfallen och oförmögen att reda upp en havererad skolpolitik, bakbunden både av regeringens andra partier och av sin egen ideologiska fundamentalism kring det fria skolvalet.

De politiker som slagit sönder den svenska skolan kan inte ens övertyga varandra om hur skolkrisen ska lösas. Det är pinsamt.

2 kommentarer

  1. Erik

    Andrea(s), sluta svamla om denna allvarliga situation. Du var inte född när den svenska skolan började omdanas. Det hände för fyrtio år sedan. Och det var ditt parti som gjorde det. Sedan dess har det gått utför. Det är ni som är ansvarig för debaclet. Att allianspartierna under snart åtta år försökt rätta till det allvarligaste bristerna har än så länge inte visat sig på pappret. Och fråga är om det någonsin kommer att ge resultat om man inte backar bandet till början av 1970-talet. Och gör om och gör rätt. De flesta av oss medborgare går inte på er urdurmma retorik som skyller på Alliansen. Det är pinsamt dåligt helt enkelt.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Alliansen har inte lyckats med någonting i skolpolitiken. Nu har man en minister som lägger all skuld på kommunaliseringen av skolan men har inget stöd för detta. Varför avgår inte skolministern?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se