Kasta ut skriva CV-politiken

I gårdagens SVT-debatt om arbetsmarknadspolitik så tydliggjorde Ylva Johansson(s) socialdemokraternas förslag för att få fler i arbete. Det handlar om att rikta om från skattesänkningar som inte gett effekt till det forskningen säger ger effekt, satsningar på utbildning och att stärka den enskilde.

Särskilt slående blev det när inslaget med en ung kille, Joakim, visades som hade svårt att ens komma till intervju för jobb. Élisabeth Svantesson(m), arbetsmarknadsminister ansåg att den utdömda reformen med generell sänkning av arbetsgivaravgiften för unga var nyckeln till framåt. Sänkta ingångslöner som både Centerpartiet och Folkpartiet driver på om är uppenbarligen nästa idé alliansen har för att premiera utbudssidan på arbetsmarknaden.

Svantesson sätter sig och håller tummarna och tills dess får de unga gå runt i arbetslöshet och försöka så gott det går. Lära sig skriva bra CV. Har man riktigt otur hamnar man i Fas3 och blir kvar där.

Socialdemokraterna vill ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Det kräver att vi går från skattesänkningar till satsningar på utbildning och kompetensutveckling. Ett axplock:

– Särskilda satsningar i bristyrken

– Vi vill satsa på 20 000 trainneplatser inom omsorgen. Det ger bemanning, ordnat generationsskifte, och något på CV:et att visa upp

– 90 dagars-garanti för unga, inom 90 dagar i arbetslöshet ska unga ha jobb, utbildning eller praktik.

– Vi vill ha en CSN-lånefinansiering av körkort, då det är ett måste att ha i många jobb

 – Vi vill att 1 miljard satsas 2018 på obligatoriskt gymnasium. Slut på läkaget av ungdomar till långtidsarbetslöshet för att man inte har gymnasiekompetens

I åtta år har Moderaternas arbetsmarknadspolitik prövats. Den har inte klarat testet. Arbetslösheten är högre än 2006. Det kan inget siffertrixande i världen ändra på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se