Klart vägen ska va bra!

I november ifjol tog tekniska nämnden i Umeå beslut om att avveckla bidraget till enskilda vägar. Bakgrunden var ett sparbeting på 17 miljoner för nämnden som omöjliggjorde för nämnden att kvarstå vid frivilliga åtaganden som enskilda vägar är. Som socialdemokrat i nämnden var detta en svart dag.

Utifrån de ekonomiska förutsättningarna var beslutet korrekt men det var ett tufft beslut då vi vet att vägarnas kvalitet har betydelse för landsbygdsutveckling. Är du boende på landsbygden och har kostnader på ett par tusen årligen för att hålla vägen i skick så underminerar det annan utvecklng. Bidraget till enskilda vägar har därför ett stort symboliskt värde.

Vi socialdemokrater gjorde en protokollsanteckning vid beslutet om att vi ämnade återställa bidraget när ekonomiskt utrymme fanns. Under hela året vid möten med åtskilliga vägföreningar har jag återupprepat vårt löfte. Tack vare en mild vinter och bra arbete av personalen så har vi byggt upp en sparad reserv även om nämndens ramar inte räknats upp. Det ger oss möjlighet att återställa bidraget till enskilda vägar. I första hand under två år för ny prövning efter det.

Imorgon tar vi ett formellt beslut om ett återställande. Vi har därmed fullföljt det löfte vi gav umeborna ifjol.

Andreas Lundgren(s)
Avgående 2:e vice ordf, tekniska nämnden

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se