Höjd lön för socialsekreterare

Pressmeddelande 2015-04-23

Socialdemokraterna vill nu höja lönerna inom socialtjänsten. Socialsekreterare inom specialistnivån som handlägger barnavårdsutredningar kan räkna med upp till 3000 kronor i högre lön.

Bakgrunden till satsningen är de problem som finns i hela landet med att rekrytera och behålla socialsekreterare på specialistnivån i den sociala barnavården. Personalomsättningen är hög på grund av en tuff arbetsbelastning. Många anställda väljer efter en tid att söka sig vidare samtidigt som antalet anmälningar om barn som far illa fortsätter att öka. Socialdemokraterna vill med denna satsning se till att handläggarna stannar i yrket så att barn- och unga och deras familjer får möta erfaren personal.

–          Socialsekreterare som arbetar med barnavårdsutredningar har ett svårt och mycket krävande arbete. För att barn som har det svårt ska få bästa möjliga stöd krävs erfaren personal som arbetar till goda villkor, säger Andreas Lundgren, ordförande i Individ- och familjenämnden.

Partiet vill införa en kompetenstrappa, där lönen höjs i takt med att den anställde får mer erfarenhet av att arbeta med barnavårdsutredningar. Den exakta utformningen blir det upp till arbetsgivare och fackförbund att förhandla om men satsningen från Socialdemokraterna ska säkerställa att ekonomiska medel finns tillgängliga för att höja lönerna.

–          Vi har tidigare gått in och avsatt medel för att införa specialisthandledare som ska kunna stötta handläggarna. Höjda löner är nästa steg, säger Andreas Lundgren, ordförande i Individ- och familjenämnden.

Satsningen riktar sig specifikt till socialsekreterare inom specialistnivån. För året vill Socialdemokraterna att Individ- och familjenämnden ska gå in med resurser till satsningen. Från nästa år är det kommunens personalutskott som tar ansvar för lönesatsningen som fullt utbyggd kan uppgå till 3 miljoner kronor.

–          Ska vi klara en framtida rekrytering av socialsekreterare till barnavårdsutredningar i Umeå kommun är detta en nyckelsatsning, säger Christer Lindvall, ordförande i Personalutskottet.

Socialdemokraterna kommer att lyfta förslaget under Individ- och familjenämndens sammanträde den 29 april.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se