Vett mot vilda västern

Idag är det dags för budgetfullmäktige i Umeå kommun. Socialdemokraterna går fram med ett eget budgetförslag med väldigt tydligt fokus på skola och omsorgen. Det är där vi lägger vårt fokus. Mot detta står ett flertal spridda budgetförslag.

De borgerliga partierna vill egentligen sänka skatten, men man väljer istället för att skära i nämndernas ramar detta år. Jämfört med vårt förslag vill Moderaternas alliansbygge kapa bort -20 miljoner kronor på Individ- och Familjenämnden, Äldrenämnden -10 mkr och För- och grundskolenämnden -17 mkr. Det är mycket stora besparingar i ett läge då kommunens budgetutrymme är stramare än på mycket länge.

Att nämnderna kommer att behöva ställa om råder inget tvivel om. Men skulle kommunfullmäktige gå på alliansens budgetförslag så skulle det innebära att de stora nämnderna aldrig skulle hinna anpassa verksamheten. Med alliansens förslag skulle exempelvis Individ- och familjenämnden inför nästkommande år ha cirka 70 mkr mindre att röra sig med. Det gör det omöjligt att ställa om och leder till panikåtgärder. Det är en fullständigt orealistisk politik då de ökade kostnaderna till stor del beror på placeringar av barn vilket inte trollas bort med pennstreck i budgeten utan kräver långsiktigt tänkande. Det här förstår inte Anders Ågren(m) och allianspartierna.

Vänsterpartiet å sin sida lyckas aldrig förstå att budget är en helhet. Men anklagar gärna socialdemokraterna för att ha genomfört tunga investeringar men berättar inte att man stöttat dessa helhjärtat under förra mandatperioden. I sitt budgetförslag gör man kraftiga besparingar på tekniska nämnden på temat bättre hål i gatan än hål i barn. Man häpnar att detta parti aldrig förstår att du kan inte slakta ramarna för nämnder på högst ett par hundratals miljoner. En neddragning med -13 miljoner kronor på tekniska nämnden skulle behöva tas på gator och parker vilket är en katastrof på en redan superslimmad verksamhet. Vänsterpartiet målar upp en motsättning mellan det offentliga rummet och välfärden vilket är anmärkningsvärt. När tekniska nämnden sedan plockar bort vinterväghållning, lekparker, all klotterbekämpning och majoritet av papperskorgar, tror någon att detta parti då står där och tar ansvar? knappast.

Miljöpartiet ligger nära vårt budgetförslag och gör en tydlig markering att alliansens välfärdsslakt inte är förenlig med partiets politik. Det finns därmed inget stöd i Umeå kommunfullmäktige för alliansens linje över blockgränsen vilket är glädjande. Umeå ska byggas på en välfärd som håller över tid och inte alliansens vilda västernpolitik.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se