Lös rätten till heltid

En av de verkliga långkörarna inom Umeå kommun liksom många andra kommuner är frågan om rätt till heltid. Ofta är sysselsättningsgraderna höga inom kommunerna med undantag inom omsorgsyrkena och vissa kvinnodominerade yrken inom skolan. Anledningen till att framförallt kvinnor arbetar deltid i omsorgsarbete har en mängd orsaker som arbetstyngd, normer på arbetsmarknaden, tuffa scheman för den som vill arbeta heltid samt att nyanställda fortsätter anställas på deltid. Allt detta sammantaget gör att frågan om rätt till heltid har diskuterats i 30-40 år och frågan är fortfarande inte löst.

Effekterna av ofrivillig deltid är förödande för samhället. Det leder till att socialförsäkringssystemet som är uppbyggd kring arbete inte fungerar som det var tänkt och det leder till sämre pension för de som drabbats vid sidan om ojämlikt uttag i föräldraförsäkringen och mycket mer.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna har lovat att inom ramen för Sveriges kommuner och landsting avtala om rätt till heltid. Det är ett bättre och starkare skydd än lagstiftning men kommer också innebära att kommuner och landsting ställs inför stora utmaningar att organisera detta. Och här måste politiken våga tänka nytt.

Allt för ofta har försök att ta tag i heltidsproblematiken stannat upp då diskussionen handlar om att det krävs mer resurser. Det har tyvärr i sin välmening blivit en hämsko som varje gång bromsat upp försök att åstadkomma heltid, vilket leder till att hundratusentals i det här landet fortfarande befinner sig fast i en deltidsfälla. Realiteten är dock att den debatten har inte varit en framgångsrik strategi på 40 år då de medel som behövs aldrig avsatts och det är dags att pröva något nytt.

Utan en ökad intern rörlighet så kommer heltidsfrågan aldrig lösas och alla står kvar och stampar på samma ställe. Om vi ska ta steg framåt så måste politiken göra två saker. Ställa om hela kommunorganisationen mot högre intern rörlighet och benhårt stå fast vid att heltid ska vara norm i kommunerna såväl vid anställningar som nyrekryteringar. Först då förflyttar vi debatten till en ny position och kan börja ta de första stegen att begrava de klassklyftor som deltidsarbete skapat i många decennier.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se