Umeå ett föredöme!

Idag skriver jag i Folkbladet tillsammans med övriga socialdemokratiska ledamöter i personalutskottet om socialdemokraternas stora satsning på anställningstrygghet. Umeå går före resten av landets kommuner med denna satsning på våra anställda.

 

Det viktigaste vi har i kommunen är våra anställda. Därför tar vi nu ett steg för att förbättra tryggheten och arbetsvillkoren ytterligare, skriver Christer Lindvall (S), Lena Karlsson Engman (S) och Andeas Lundgen (S).

Nu tar vi ett steg för ökad anställningstrygghet och förbättra arbetsvillkor genom ett reformpaket för de anställda i Umeå kommun. Det handlar om en tydligare reglering av allmän visstid, om lagstadgad föräldraledighet, kortad konveteringstid och stärkt företrädesrätt.

Idag ser vi stora utmaningar på arbetsmarknaden i stort. Ungdomar har svårt att komma in och få sitt första jobb, visstiderna staplas på varandra och osäkerheten håller i sig för många och gör det svårt att planera livet.
Då ska en socialdemokratiskt styrd kommun vara ett föredöme. Lösningen på arbetslösheten är inte att luckra upp tryggheten ytterligare och möjliggöra för ännu en visstidsanställning, som verkar vara Moderaternas lösning, utan att stärka upp och anställa den kompetenta personal som finns. Vi behöver varenda en för att klara personalförsörjningen de kommande åren.

För det första vill vi göra upp med den mycket omdiskuterade AVA (allmän visstidsanställning). Sedan 2007 har allt fler försämringar skett i anställningsskyddet, vilket lett till en allt mer segregerad arbetsmarknad. Vi vill tillsammans med de fackliga organisationerna se över användningen av AVA och att det ska finnas objektiva skäl till den typen av anställning.

För det andra vill vi göra det lättare att få en tillsvidareanställning i kommunen. Redan 2013 genomförde Socialdemokraterna en förändring i Umeå kommun där konverteringstiden kortades till två år.
Nu vill vi genom personalutskottet ta steget och se över möjligheten att arbetstagare som varit anställd på vikariat eller visstidsanställning i mer än ett år de senaste fem åren får sin visstid omgjord till en tillsvidareanställning. Visstidsanställningar är vanligt inom de kvinnodominerade yrken, därför är detta en viktig satsning även ur ett jämställdhetsperspektiv.

För det tredje vill vi ändra reglerna för föräldraledighet så att arbetstagare som vill vara föräldralediga ska anmäla detta till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början.
Tidigare har kollektivavtalet förhandlats fram med ett krav på tre månader, och det vill vi nu omförhandla för att underlätta att våra anställda ska kunna förena arbetsliv med föräldraskap. Vi kan inte acceptera att de omfattas av sämre föräldraledighetsbestämmelser än vad lagstiftningen ger.

För det fjärde vill Socialdemokraterna se över en ändring när det gäller företrädesrätten. Det gäller dels att förkorta tiden innan rätten inträder, från dagens ett år till sex månader, och dels att förlänga den tid då företrädesrätt till återanställning gäller, från nio månader till ett år.
Kort sagt ska du få det lättare att återfå arbetet om behovet finns. Delar av detta var på förslag nationellt redan 2006, men hann inte träda i kraft innan regeringsskiftet stoppade förändringarna.
Nu tar vi tag i det i kommunen.

Otryggheten av flera visstider som staplas på varandra och svårigheten att få en fast tjänst, drabbar arbetstagare olika. Framför allt är det unga, kvinnor och utrikesfödda som möter dessa svårigheter i högre grad. Ingen vinner på en ojämnställd arbetsmarknad.
Vi tror att folk som känner sig trygga på arbetet, kan planera sitt liv och känner sig värdesatta återspeglas sig i organisationen. Genom dessa reformer vill vi ta ett steg för att satsa på det värdefullaste vi har i kommunen.
Våra anställda.

Christer Lindvall (S)
ordförande Personalutskottet Umeå
Lena Karlsson Engman (S)
ledamot Personalutskottet Umeå
Andreas Lundgren (S)
ledamot Personalutskottet Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se