Lägenheter till våldsutsatta kvinnor

I dagsläget får våldsutsatta kvinnor hjälp på två sätt av Umeå kommun att hitta lägenhet när man lämna sin partner. Dels via kvinnofridsmottagningen och dels via Socialtjänstens individ- och familjeomsorg som handhar övergångskontrakt. Tillgången till lägenheter styrs av antalet lägenheter som finns tillgängliga i det sk bosociala avtalet mellan AB Bostaden och Individ- och familjenämnden.

Problem uppstår här i att det endast finns ett visst antal lägenheter per område att söka på för kvinnofridsmottagningen. Det är naturligtvis så att alla områden ska omfattas av bosociala lägenheter så att socialtjänstens lägenheter inte koncentreras till vissa områden. Men om ”kvoten” fylls i ett område minskar möjligheten att söka i andra områden vilket påverkar våldsutsatta kvinnor. Man ska inte ens ”riskera” att erbjudas lägenhet i samma område som förövaren.

Det enda vettiga i detta vore att lägenheter till våldsutsatta kvinnor INTE inräknas i det bosociala avtalet utan har en egen pott då man ofta inte har något annat problem än att man varit utsatt för våld. Och oavsett detta bör lägenheter via kvinnofridsmottagningen ha fri rättighet till samtliga områden utan att låsas av en kvot. Detta är en oerhört viktig jämställdhetsfråga

Socialdemokraterna har i september uppdragit till förvaltningen att se över det här fördelningssystemetsystemet i samband med att omförhandling ska ske med AB Bostaden om det bosociala avtalet. Övriga partier i nämnden stöder Socialdemokraternas förslag och vi ska nu försöka tillskapa bättre rutiner för lägenhetstilldelningen.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se