Slaveri i städbranschen

Skatteverket har gjort en granskning som visar att i vart tionde städbolag förekommer fusk och misstänkt människohandel. Det fuskas med svarta löner, oschyssta villkor och problemen anses så stora att det konkurrerar ut seriösa företag. Fastighetsanställdas förbund talar öppet om att det pågår ett slaveri ute bland städföretagen.

Det här är har jag sagt länge. Seriösa företag anser det inte lönt att delta i offentliga upphandlingar för att man inte har en chans att konkurrera.

Här i Umeå kommun har de borgerliga partierna de senaste åren föreslagit att kostnaderna för städ ska sänkas i skolan med 20%(ca 8 miljoner kronor) genom mer konkurrensutsättning. Då ska man ha klart för sig att kommunens egen städservice redan idag håller konkurrensmässiga priser i en slimmad bransch.

Kraftiga besparingar innebär antingen försämrad kvalitet eller så öppnar man dörren på glänt till fusk, oseriösa aktörer och människohandel. Det är bra att Skatteverket nu bekräftar den här bilden.

Andreas Lundgren(s), ordf Individ- och familjenämnden

image

 

 

 

 

4 kommentarer

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Obegriplig logik att försöka likställa städbranschen med industriell tillverkning. Kommunens eget städservice håller marknadsmässiga priser, att då säga att det ska bli billigare med konkurrensutsättning är svårbegripligt. Det leder med all sannolikhet till brister i kvalitet eller personalvillkor om man tror att kan kan dra ned kostnader med en femtedel utan att det märks.

      • Erik

        Jag vänder mig emot att kommuen driver företag. Det måste vara bättre att i så hög utsträckning som möjligt låta privata entreprenörer göra jobbet. En offentlig upphandling innebär inte till alla delar det lägsta priset vilket vi fick erfara i går när Uppdrag Granskning berätta om Sjöfartsverket upphandling av sju helikoptrar. Vad kostar det kommuen att ha arbetsgivaransvaret och ha chefers anställda som i den bästa av alla världar känner sug att utveckla städverksamheten?

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Kommunen driver inte företag. Att kommunen har en egen städenhet, likaväl som vi har anställda socionomer istället för att hyra av ett bemanningsföretag eller kockar som lagar mat är helt naturligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se