IT i daglig verksamhet

Vi har stora möjligheter att utforma ett ännu bättre stöd i omsorgen med hjälp av teknik. Idag finns en uppsjö av applikationer och ny teknik som underlättar för personal inom omsorgen och ger utvecklingsmöjligheter för den enskilde.

En av de satsningar vi kommer att göra under året är att se över digitala lösningar inom Individ- och familjenämndens dagliga verksamhet. Vi vill att kommunens dagliga verksamheter ska uppgradera sina IT-lösningar och tekniska hjälpmedel för att bättre möta behov. Det kan handla om att inhandla ipads, ha trådlöst internet eller olika hjälpmedel för att visualisera och pedagogiskt kunna beskriva saker. 0,5 miljoner kronor tas i en engångspott ur det årliga verksamhetsutvecklingsanslaget till detta och på så sätt gör vi en mindre men ändå strategisk satsning på cirka 20 verksamheter. Det säger sig självt att är man autistisk och kommer från en skolmiljö där man är van att använda teknik så behöver socialtjänsten möta upp bättre än idag.

De borgerliga partierna var emot detta då man förmodligen tyckte att det luktade för mycket av socialdemokratiska ambitioner över det hela. Och det är helt riktigt, vi driver denna fråga därför att den är nödvändig och kommer ge effekt. För den enskilde och för personalens arbetsmiljö.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

6 kommentarer

  1. Nils

    De flesta politiker (liksom merparten svenska massmedia) verkar idag inriktade på att försöka styra Sverige mot framtiden genom tittande i svenska backspeglar. Framtiden är osäker, men vissa saker om DAGENS VERKLIGHET VET VI med säkerhet, t ex youtube.com/watch?v=f1eoL4AxEe0som nu är över två år gammal. Den ger den snabbaste överblicken jag vet om dagens skeenden i vår omvärld. TITTA PÅ DEN – där visas världens snabbast växande marknad just nu, och ger dig lite globala perspektiv på de viktiga saker du behandlar.

    IBM har sedan denna film gjordes lanserat Watson-teknologin på engelska, spanska och japanska. Andra företag i USA, KIna, Japan och säkert Ryssland försöker nu (av bl a strategiska långsiktiga skäl) inhämta det försprång IBM just nu skaffat sig, Denna konkurrens påskyndar utvecklingen. Europa saknar liknande egen IT-industri av betydelse, och köper och anpassar teknologin från IBM. 10 000-tals utvecklare jobbar idag med denna NYA datorteknologi, som tros komma att revolutionera världen lika mycket, som internet gjorde när det FÖRSTA internetsajten startades för exakt 25 år sedan.

    Hur långt har då dessa NYA teknologier utvecklats om 25 år? Klart är nog att 2016 års sjukvård, åldringsvård och skolor mm lär anses lika orationella och antika, som 1990 talets industrier anses idag. Den globala tillämpningsutvecklingen accelererar just nu inom världens servicenäringar, inkl de områden du nämner. Du kan se några av de nya helt otroliga tillämpningarna i slutminuterna på https://www.youtube.com/watch?v=09azd8cSmBo Att teknologin innebär en revolution jämfört med vi har idag verkar helt klart för samtliga insatta..

    Andra länder tittar således mot framtidens teknologiska lösningar och går in med full kraft för att använda dessa. Sverige tittar hellre i backspeglar, räddar några jobb inom offentlig sektor för stunden, men riskerar att förlora rubbet i slutändan.

    • Nils

      Ledsen, såg jag skickade med fel länk i första stycket ovan. Länken ska vara youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU TITTA PÅ DEN. Över 5 miljoner jorden runt har gjort så idag, den är verkligen tänkvärd

      Robotarna i länken jag fick med är intressanta, och tekniken utvecklas nu rasande snabbt. De blir dock bara framtida ”lågkostnadsutförare” i t ex vårdsektor och i stort sett alla andra servicenäringar idag, något som också behandlasd i filmen ovan

  2. Cecilia Brönemyr

    Verkligen bra att ni vill satsa på IT när det gäller tex kommunikation hjälpmedel eller andra bra appar. Men att bara satsa på Dagligverksahet och glömma gruppboenden där behovet av trådlöst wifi är samma. Eller bra bildstöd av olika former är så gott som helt omöjligt att få är dumt av er. Då innebär det att mellan 9-15 finns ett bra IT stöd iform av ipads olika appar Tex widget go eller tids hjälpmedel. (Vilket är bra!) Men tiden på morgonen 7-9 och 15-07 är stödet av IT noll igen. Vart är helheten då? Vi jobbar mot 100% brukar fokus fast när det blir så här är det ju bara 50% brukar fokus. Jag vet att du gjort ett jättebra intryck på dina besök inom dagliga och du är mer än välkommen ut på gruppbostäderna också. Jag vet att du hade ett inplanplanerad studiebesöket på min arbetsplats Utterv men du fick förhinder. Det var jag som jobbade och hade förberett. Du är mer än välkommen att boka in ett nytt studiebesöket för att se och höra vad som är bra och vad som fungerar mindre bra. Du gör ett bra jobb men glöm inte att se helheten.
    Mvh Cilla Brönemyr som älskar sitt jobb inom intellektuell funktionsnedsättning.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej Cecilia! Jag är medveten om detta men vi börjar här nu där man har ganska stora grupper av besökare på ibland liten yta.

  3. Cecilia Brönemyr

    Okej. Bara boenden inte glöms bort. För helheten är viktig. Vi jobbar för fullt att få en bra kommunikation mellan dagliga och boende (personalen imellan). Vi jobbar ju som sagt med brukaren i fokus och dess mål i deras genomförandeplan, det är ju viktigt att vi håller en röd tråd hela dygnet 24 timmar. God jul

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se